Další druh zvířete je na pokraji vymýcení. Přehrada se ale postaví

Kambodža a Laos - Malajská firma má naplánovanou stavbu nové přehrady. Území, na kterém má přehrada stát, je však obydleno početnou populací delfínů tuponosých. Pokud se stavba uskuteční, odsoudí osmdesát pět jedinců tohoto kriticky ohroženého druhu k smrti a připraví o práci až šedesát milionů lidí. Informuje server World Wildlife Fund.

Přehrada se bude jmenovat Don Sahong a měla by stát na řece Mekong, která protéká Laosem, Kambodžou a Vietnamem. Jedná se o největší řeku na poloostrově Zadní Indie, desátou nejdelší řeku světa.

Podle organizace World Wildlife Fund má firma chybně vypracované posouzení o dopadu na životní prostředí. Firma MFCB (Mega First Corporation Berhad) již údajně obdržela několik telefonátů týkajících se zrušení naplánované stavby. Proti stavbě se staví mnoho různých skupin: místní lidé, nevládní organizace a dokonce i samotná kambodžská vláda.

Stavba přehrady Don Sahong totiž neohrožuje pouze delfíny. Její realizace by narušila i migraci říčních ryb, což by mělo vážné důsledky, protože řeka Mekong je jednou z největších rybářských oblastí světa. Kromě trhu s rybami by tím utrpělo i živobytí asi šedesáti milionu lidí.

Největší dopad by však stavba přehrady měla na místní delfíny. Hluk, který by při stavbě přehrady vznikl, by je naprosto dezorientoval. Delfíni tuponosí se stejně jako ostatní kytovci orientují pomocí echolokace – sonaru, který funguje na principu odrážení zvuků. Pokud by kytovci i přesto přežili, čekala by na ně zvýšená lodní doprava a znečištění vody.

Alternativou přehrady je projekt Thako – ekologická továrna, která by pracovala s obnovitelnými zdroji energie. Tato továrna by měla vyprodukovat srovnatelné množství energie jako přehrada Don Sahong, žádala by si za to však mnohonásobě nižší cenu od životního prostředí.

Související

tank T-34

Rusko při přehlídkách nasadí funkční tank T-34. Dar z Laosu, možná čs. výroby

Laos bezplatně daroval Rusku 30 kusů legendárních tanků T-34, a to plně funkčních, jak dnes ujistilo ruské ministerstvo obrany. To dar pomýšlí využívat na slavnostních přehlídkách, připomínajících, že právě tento typ tanků za druhé světové války pomohl Moskvě porazit nacistické Německo. Na internetu se mezitím objevily i informace, že darované tanky byly prý původně vyrobeny v Československu v polovině 50. let minulého století.

Více souvisejících

laos Kambodža Delfíni

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 19 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Suché počasí může působit potíže. Hrozí požáry, varuje ČHMÚ

Meteorologové varují před nebezpečím požárů v souvislosti s nárazy větru o rychlosti přes 50 kilometrů za hodinu a suchem, které aktuálně panuje v Česku. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se týká většiny území. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy