Palestinské batole uhořelo při útoku zřejmě izraelských extrémistů

Jeruzalém - Při požáru domu poblíž města Nábulusu na okupovaném Západním břehu uhořelo osmnáctiměsíční dítě. Další dítě (4) a rodiče obou malých obětí utrpěli vážné popáleniny. Podezření ze žhářského útoku padá na izraelské extremisty. Politici incident ostře odsoudili.

Podle izraelské policie jde o nejvážnější incident od loňska, kdy byl upálen palestinský chlapec odvetou za smrt tří unesených a zavražděných Izraelců. Dnešní útok je považován za součást takzvané kampaně "price tag". Jejími nositeli jsou ultranacionalističtí Židé, kteří své akce považují za formu odplaty vládě, která má podle nich "platit cenu" (price tag = cenovka) za jakékoli omezování židovských osad na palestinské půdě.

Žháři v noci na dnešek zapálili dva domy ve vesnici Kfar Duma. V jednom byla čtyřčlenná rodina. Osmnáctiměsíční Alí Davábša uhořel a rodiče spolu s dalším čtyřletým chlapcem utrpěli popáleniny na 70 až 90 procentech těla. Matka je podle BBC v kritickém stavu. Sousední dům byl sice poškozen, ale byl prázdný.

Zdroj: YouTube

Izraelští politici jsou brutalitou útoku šokováni. "Je to teroristický útok, jsem v šoku. Izrael zaujímá vůči terorismu nejtvrdší postoj, ať je pachatelem kdokoli," prohlásil premiér Benjamin Netanjahu. Bezpečnostní.

Ministr obrany Moše Jaalon řekl, že Izrael "nemůže tolerovat teroristický čin a odsuzuje ho". Armáda i policie podle něj pátrají po vinících. "Nedovolíme, aby židovský terorismus ohrožoval životy Palestinců... budeme proti němu bojovat všemi prostředky, které máme k dispozici," uvedl. Vyjádřil rodině soustrast a vyzval veřejnost ke zdrženlivosti.

Ministr školství Naftali Bennett, který patří k velkým zastáncům osad, řekl, že jde o "šokující incident a vraždu" a že si nepamatuje, že by něco podobného bylo spácháno v posledních letech.

Palestinská samospráva připsala odpovědnost za útok izraelské vládě. "Kdyby netrvala na další výstavbě v osadách a nechránila osadníky, tento zločin by se nestal. Bude to další bod, který proti Izraeli vzneseme u Mezinárodního trestního soudu," reagovala na čin samospráva. Abbás čin označil za další "válečný zločin," za nějž Izrael půjde před ICC.

Diplomacie EU vyzvala k určení odpovědnosti za útok a k využití právních prostředků. Izrael podle ní nesmí tolerovat násilí páchané osadníky.

Armáda vyslala na Západní břeh čtyři prapory, dvě pěší brigády předčasně ukončily výcvik a vrátily se na své základny, aby byly k dispozici. "Musíme se připravit na incidenty, které se mohou odehrát na Chrámové hoře. Spolupracujeme s palestinskou bezpečností, abychom situaci zklidnili," řekl armádní mluvčí Moti Amoz.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Izrael palestina útok žhářů na palestinské rodiny

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy