Británie a Írán obnovují své ambasády

Kuvajt – Velká Británie po čtyřech letech otevřela svou ambasádu v Teheránu. Oznámil to ministr zahraničí Philip Hammond. Írán zároveň s tím znovuotevřel ambasádu v Londýně.

Dnes se otevřeli v Íránu britská ambasáda, která byla uzavřena v listopadu 2011 poté, co na ni zaútočily stovky íránských demonstrantů. Ti tehdy rozřezali portréty britských panovníků, zapálili automobil a kradli elektroniku.

O několik hodin později otevřel svou ambasádů i Írán v Londýně.

V čele íránské i britské ambasády nebude prozatím velvyslanec, ale chargé d'affaires. V takovém případě není vyžadován souhlas hostitelské země s diplomatem, jeho jmenování je pouze oznámeno tamnímu ministerstvu zahraničí. Hammond nicméně podle BBC uvedl, že v nadcházejících měsících očekává vzájemnou dohodu o povýšení diplomatického statusu ambasád.

Podle Hammonda se ale vztahy mezi zeměmi za uplynulé roky změnily k lepšímu. Stal se také teprve druhým britským ministrem zahraničí na návštěvě Íránu od tamní islámské revoluce z roku 1979. Naposledy Írán navštívil v roce 2003 tehdejší šéf britské diplomacie Jack Straw.

Vtzahy mezi Teheránem a Londýnem se zlepšili především díky červencové dohodě o íránském jaderném programu. Návštěvy v Teheránu, zaměřené na ukončení dlouholeté ekonomické izolace Íránu, už vykonali například ministři zahraničí Francie a Německa.

Související

Více souvisejících

Velká Británie Írán Philip Hammond (šéf britské diplomacie)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Mikuláš Bek

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tomáš Zdechovský ve volebním štábu koalice Spolu. (9.6.2024) Prohlédněte si galerii

Zdechovský pro EZ: Úspěch Turka či Konečné je varováním, musíme zabrat. Do kampaně jsem dal maximum

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) bude europoslancem i dalších pět let, v evropských volbách získal téměř 67 tisíc preferenčních hlasů. V předvolební kampani se podle svých slov vyždímal na maximum. Všímá si přitom toho, že k úspěchu vede cesta i přes sociální sítě jako TikTok či Instagram. Na nového europoslance Filipa Turka je v Bruselu upřímně zvědavý. Zdechovský se dále v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjadřuje k výběru nového českého eurokomisaře či k náplni své práce v Evropském parlamentu.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala: Česko by mělo za 77 tanků Leopard zaplatit 52 miliard

Česko by mělo za 77 tanků Leopard 2A8 zaplatit 52 miliard korun, řekl dnes na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Vláda udělala další krok k jejich nákupu a rozhodla o přistoupení k dohodě o společném pořízení tanků s několika evropskými zeměmi, vedenými Německem.

včera

Rusko lže a podvádí Asiaty. Státy chtějí své občany zpět

Indie ve středu oznámila, že požádala Rusko o návrat svých občanů, kteří byli naverbováni do ruské armády. Toto rozhodnutí přišlo po nedávné smrti dvou Indů ve válce na Ukrajině, uvedla televize ABC News. Podobné kroky realizuje také Nepál nebo Srí Lanka.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy