Turecko po atentátu v Ankaře obvinilo 14 lidí, skončili ve vazbě

Ankara - Po teroristickém útoku v centru Ankary, při němž ve středu 17. února zemřelo 28 lidí, bylo obviněno 14 osob. Zůstávají ve vazbě. Dalších sedm podezřelých bylo propuštěno.

Prokuratura obvinila 14 osob z příslušnosti k teroristické organizaci, falšování úředních dokumentů a zpronevěry.

K atentátu se v pátek přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK). Atentát byl prý odvetou za vojenské operace turecké armády proti kurdské menšině na východě země.

Turecká vláda ale trvá na tom, že za atentát jsou odpovědné syrské kurdské milice YPG, které turecké síly v předchozích dnech ostřelovaly z děl na hranici se Sýrií. Milice YPG, jež Ankara obviňuje ze spolupráce se zakázanou Stranou kurdských pracujících (PKK), odpovědnost za útok popřely.

Atentátníka úřady identifikovaly podle otisků prstů jako Syřana, který vstoupil na území Turecka v červenci 2014. Jeho otisky se našly v automobilu použitém při útoku.

Související

Lidé na istanbulské ulici Istiklal, ilustrační fotografie.

V Turecku začal soud s údajnými pachateli útoku v Istanbulu

V Turecku dnes začal soud s údajnými pachateli loňského smrtícího bombového útoku v centru Istanbulu. Obviněno z podílu na něm je celkem 36 lidí. Prokuratura má za to, že za útok jsou zodpovědné syrské kurdské milice YPG a Strana kurdských pracujících PKK. Obě organizace to však odmítají. 

Více souvisejících

Teroristické útoky v Turecku Turecko Kurdové

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy