Sebevrah IS zaútočil na náborové středisko jemenské armády, 60 mrtvých

Saná - Při dnešním sebevražedném útoku v Jemenu, ke kterému se přihlásil Islámský stát, zahynulo nejméně 60 lidí a desítky osob musely být transportovány do nemocnice.

Bilance obětí se podle různých zdrojů značně liší. Zatímco agentura AFP uvádí šedesát mrtvých, agentura Reuters s odvoláním na organizaci Lékaři bez hranic hovoří o 45 obětech atentátu. Agentura Amak, která je napojená na radikály z IS, informovala o šedesáti zabitých "během mučednické operace jednoho z bojovníků Islámského státu". Informace agentury Amak o počtu obětí útoků IS jsou ale často značně nadsazené.

Sebevražedný fanatik zaútočil vozem naloženým trhavinami na lidi, kteří se shromáždili u náborového a školicího střediska v areálu, který v Adenu patří armádě věrné ústřední jemenské vládě. Podle agentury Reuters šlo o rekruty, kteří čekali na výdej snídaně. Podle agentury AP se měli vydat do Saúdské Arábie, aby se odtamtud zapojili do boje proti šíitským povstalcům na severu Jemenu.

V Jemenu trvá od roku 2014 konflikt mezi šíitskými povstalci a sunnitskou vládou prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Loni v březnu se do bojů zapojily Saúdská Arábie a další arabské státy, které podporují vládní síly hlavně leteckými údery na povstalce. Podle různých zdrojů si už konflikt vyžádal až 9000 obětí.

Související

Islámský stát (ISIS)

Teror v Adenu: Útok nastal, když z letadla vystupovala vláda. Mnoho mrtvých a raněných

Nejméně 13 lidí bylo zabito a desítky dalších zraněny při dnešním útoku na letiště v jemenském Adenu. Exploze a střelba se ozvaly krátce poté, co na letišti přistálo letadlo, v němž ze Saúdské Arábie přiletěla nově sestavená jemenská vláda. Informovala o tom agentura Reuters. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podezření padá na povstalecké Húsíe.
Ilustrační foto

Útok na vojenskou přehlídku v Jemenu: Raketa zasáhla tribunu s diváky

Nejméně devět lidí zemřelo a několik desítek dalších utrpělo zranění poté, co dnes vojenskou přehlídku ve městě Dálí na jihozápadě Jemenu zasáhla raketa. Informovala o tom agentura AP s odkazem na vyjádření sil napojených na vládu mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Ty rovněž uvedly, že za útokem stojí šíitští povstalci známí jako Húsíové. K útoku se však zatím nikdo nepřihlásil.

Více souvisejících

Terorismus v Jemenu Jemen Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy