Terorista z Istanbulu se přiznal, vraždil pro peníze. Ve vazbě je i jeho čtyřletý syn

Ankara - Turecký premiér Binali Yildirim dnes potvrdil pondělní informaci médií, že byl zatčen muž podezřelý ze spáchání novoročního atentátu v istanbulském klubu Reina, který si vyžádal 39 obětí. Abdulgadir Mašaripov se narodil v Uzbekistánu a výcvik absolvoval v Afghánistánu.

Mašaripov se přiznal, uvedl guvernér největšího tureckého města Vasip Şahin. Otisky prstů, které se v klubu Reina našly, se podle něj navíc shodují s těmi Mašaripovými.

Muž, který se narodil v roce 1983, do Turecka vstoupil ilegálně v lednu loňského roku, dodal guvernér. Podle něj jde o "dobře vycvičeného teroristu", který mluví čtyřmi jazyky.

Při zadržení, na jehož provedení se podílelo 2000 policistů, se u Mašaripova našlo 197.000 dolarů (téměř pět milionů Kč). Turecká média už v pondělí uvedla, že Uzbek čin nespáchal z ideologických důvodů, ale za peníze. Dokládá to podle nich i způsob útoku: Nešlo o sebevražedný atentát, útočník se naopak snažil z místa činu rychle uprchnout. Kromě velkého finančního obnosu se u zadrženého našly také dvě pistole.

Premiér Yildirim vyjádřil naději, že se během výslechu podezřelého podaří odhalit "síly, které stály za plánováním útoku". Podle guvernéra Şahina je ale již jasné, že Mašaripov atentát spáchal na pokyn teroristické organizace Islámský stát (IS). IS se k zodpovědnosti už dříve přihlásil.

Spolu s Mašaripovem zadržela turecká policie v pondělí v istanbulské čtvrti Esenyurt také jednoho Iráčana a tři ženy. Turecká média už dříve uvedla, že ženy pocházejí ze Somálska, Senegalu a Egypta. Kromě nich v ochranné vazbě skončil údajně také čtyřletý Mašaripovův syn.

V průběhu více než dvou týdnů, během kterých turecké úřady po pachateli istanbulského útoku pátraly, skončila ve vazbě podle Şahina padesátka osob.

Související

Terorismus, ilustrační foto

Vražedný seznam. IS odhalil, které své útoky považuje za své nejúspěšnější

Rakka - Ačkoliv se IS v Sýrii a Iráku hroutí, teroristická skupina se nehodlá vzdát svého roky budovaného postavení jako nejnebezpečnější hrozby dneška. Ve čtvrtek IS vydal v posledním čísle svého týdeníku Al-Naba seznam útoků v zahraničí v průběhu islámského kalendářního roku 1438, který trval od 3. října 2016 do 21. září 2017. IS zvláště vyzdvihl ty, které dle něj byly nejvíce úspěšné.

Více souvisejících

teroristický útok v Reina Night Club (Turecko 1.1.2017) Jache Mašrapov Turecko

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy