Vražedný seznam. IS odhalil, které své útoky považuje za své nejúspěšnější

Rakka - Ačkoliv se IS v Sýrii a Iráku hroutí, teroristická skupina se nehodlá vzdát svého roky budovaného postavení jako nejnebezpečnější hrozby dneška. Ve čtvrtek IS vydal v posledním čísle svého týdeníku Al-Naba seznam útoků v zahraničí v průběhu islámského kalendářního roku 1438, který trval od 3. října 2016 do 21. září 2017. IS zvláště vyzdvihl ty, které dle něj byly nejvíce úspěšné.

V seznamu jsou zahrnuty pouze „oficiálně schválené operace". Teroristická skupina v uvedeném časovém období uspořádala 38 takovýchto operací, provedených celkově 60 džihádisty v 19 zemí a to v Austrálii, Bangladéši, Belgii, Egypt, Francii, Německu, Indonésii, Íránu, Itálii, Jordánsku, Keňe, Palestinu, Rusku, Španělsku, Švédsku, Tunisku, Turecku, Velké Británii a USA.

Článek v týdeníků dále specifikoval, že 24% těchto útoků bylo spojeno s bombami a granáty, 21% sestávalo z bodnutí nožem, 19% se týkalo střelných zbraní, 18% byly sebevražedné atentáty, 13% mělo podobou útoku vozidlem a 5% bylo uskutečněno žháři. Mimo tyto statistiky skupina jmenovala 5 útoků, jež považovala za své nejpodařenější operace.

Seznam není žádným velkým překvapením, protože se jedná o útoky, o kterých média nejvíce psala. Velkou pozornost vzbudil silvestrovský útok spáchaný v istanbulském nočním klubu Reina, jenž spáchal Uzbek Abdulgadir Mašaripov. Podle IS měl jeho čin za následek 150 mrtvých a zraněných, podle oficiálních statistik zemřelo 39 lidí a více 70 lidí bylo zraněno.

IS se též raduje ze smrti a zranění 100 „křižáků“,tj. osob, jenž navštívili koncert Ariany Grande v Manchesteru. Bombový útok zde vyústil v smrt 22 lidí a zranění stovky dalších. V podobném duchu oslavuje IS též koordinovaný, velký masakr v Barceloně, jenž měl za následek smrt „150 křižáků a Židů“. IS opětovně nadsadil počet mrtvých. Skupinový útok stál život asi 16 lidí a zranil 150.

Kromě křižáků IS nenávidí „polyteisty“, kam řadí jak křesťany, tak šiíty. IS vyzdvihl dvojí střelbu u íránského parlamentu a mauzolea zakladatele Islámské republiky, „odpadlického tyrana“ ájatolláha Rúholláha Chomejního. Útoky nepřežilo 12 lidí. Větší počet mrtvých způsobily bombové útoky na dva kostely koptské církve v Egyptě na Květnou neděli. „Dva mučedníci“ jak IS pojmenoval teroristy, zabili 29 lidí ve městě Tanta a 16 lidí v Alexandrii.

IS zároveň vyzval k pokračování útoků. Pokud IS přežije do konce roku 1439, mohly by se v seznamu objevit dva americké incidenty a sice nedávný newyorský útok, jenž stál život 8 lidí a zvláště největší masovou střelbu v moderní historii USA, spáchanou tajemným Stephenem Paddockem v Las Vegas, jenž vedla k smrti 58 osob a zranění stovky dalších. IS se k útoku přihlásil a tvrdí, že inspiroval Paddocka, ačkoliv se zatím neobjevily žádné důkazy, které by jeho slova potvrzovaly.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Terorismus Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017) teroristický útok v Reina Night Club (Turecko 1.1.2017) Teroristické útoky v Egyptě

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy