Střelec z istanbulského klubu po konzultaci s IS změnil terč

Istanbul - Istanbulský noční klub, v němž během silvestrovské noci zemřelo 39 lidí, nebyl původním terčem Uzbeka označovaného za pachatele masakru.

Zaútočit chtěl na frekventovaném náměstí Taksim, ale kvůli přísným bezpečnostním opatřením si to po konzultaci s předákem teroristické organizace Islámský stát (IS) rozmyslel. Zadržený muž to podle listu Hurriyet řekl vyšetřovatelům.

Čtyřiatřicetiletý Abdulgadir Mašaripov policii podle zdroje deníku řekl, že jednal na přímý rozkaz jednoho z předních lidí v hierarchii IS v syrském městě Rakka, považovaném za hlavní baštu organizace v zemi.

Psali jsme: Silvestrovský střelec odhaluje opomíjený problém. Mezi početnými rekruty IS ze Střední Asie je i specialista vycvičený Američany Terorista z Istanbulu se přiznal, vraždil pro peníze. Ve vazbě je i jeho čtyřletý syn Turci dopadli silvestrovského útočníka z Istanbulu  

"Přišel jsem na (náměstí) Taksim během silvestrovského večera, ale bezpečnostní opatření byla velmi intenzivní. Nebylo možné tam provést útok," uvedl podle záznamu z policejního výslechu. "Dostal jsem instrukce, abych v oblasti vyhledal nový terč. Projel jsem tedy pobřeží (Bosporské úžiny) v taxíku okolo desáté večer," popsal muž, který se prý pro klub Reina rozhodl kvůli jeho poměrně slabé ostraze.

Mašaripova policie zadržela po dvou týdnech na útěku v pondělí večer v Istanbulu, když se na pátrání podílelo na 2000 policistů. Uzbek, který absolvoval výcvik v Afghánistánu, se k činu přiznal a na místě krveprolití se našly jeho otisky. Při zadržení měl u sebe 197.000 dolarů (téměř pět milionů korun), což podle policie dokládá, že čin nespáchal z ideologických důvodů, ale za peníze.

Související

Terorismus, ilustrační foto

Vražedný seznam. IS odhalil, které své útoky považuje za své nejúspěšnější

Rakka - Ačkoliv se IS v Sýrii a Iráku hroutí, teroristická skupina se nehodlá vzdát svého roky budovaného postavení jako nejnebezpečnější hrozby dneška. Ve čtvrtek IS vydal v posledním čísle svého týdeníku Al-Naba seznam útoků v zahraničí v průběhu islámského kalendářního roku 1438, který trval od 3. října 2016 do 21. září 2017. IS zvláště vyzdvihl ty, které dle něj byly nejvíce úspěšné.

Více souvisejících

teroristický útok v Reina Night Club (Turecko 1.1.2017) Jache Mašrapov Turecko

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy