Tillerson ocenil odvahu Turků, kteří vzdorovali loňskému puči

Istanbul - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson dnes chválil odvahu Turků bránit demokracii při loňském pokusu o státní převrat.

Šéf americké diplomacie se ale při návštěvě Istanbulu vůbec nezmínil o rozsáhlých čistkách, které následně postihly celou tureckou společnost, uvedla agentura Reuters.

Tillerson se v největším tureckém městě zúčastnil slavnostního zahájení konference o těžbě ropy a plynu, kde získal ocenění za čtyři desetiletí práce v tomto odvětví. Mimo jiné tam prohlásil, že Spojené státy považují Turecko za svého partnera v prosazování větší energetické bezpečnosti v regionu.

"Tady v Istanbulu všichni zažíváme významné chvíle. Téměř před rokem se turecký lid - stateční muži a ženy - postavil proti pučistům a bránil svou demokracii," řekl Tillerson. "Využívám tohoto okamžiku, abych vyzdvihl jejich odvahu a uctil oběti událostí z 15. července 2016," dodal.

Ve zmíněný den část armády s pomocí tanků a vzdušných sil přepadla parlament a pokusila se převzít kontrolu nad dopravní infrastrukturou ve snaze svrhnout vládu. Puč ale selhal, když tisíce Turků vyšly do ulic v odpovědi na výzvu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby se proti převratu postavily. Více než 240 lidí, z nich mnoho civilistů, té noci přišlo o život.

Související

Bolton, John

Kniha plná výbušných tvrzení o Trumpovi. Dnes vycházejí Boltonovy memoáry

Po odkladu a neúspěšné snaze americké vlády zablokovat její vydání jde dnes do prodeje kniha bývalého poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Boltona o 17 měsících jeho působení v týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Paměti nazvané The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to stalo: Paměti z Bílého domu) předkládají obrázek administrativy plné nedůvěry a interních půtek v čele s neznalým lídrem, který svou pozici využívá k prosazování vlastních zájmů.
Americká exvelvyslankyně v OSN Nikki Haleyová v doprovodu prezidenta Donalda Trumpa

Trumpova bývalá velvyslankyně při OSN vydává paměti, kniha zřejmě vyvolá rozruch

Nikki Haleyová, bývalá velvyslankyně Spojených států při OSN v administrativě prezidenta Donalda Trumpa, vydává paměti. Tvrdí v nich například, že dva vysoce postavení američtí činitelé, kterých se současný šéf Bílého domu nakonec zbavil, ji vyzývali, aby se s nimi postavila proti některým prezidentovým politickým rozhodnutím. Z knihy, která vyjde v úterý, cituje agentura AP.

Více souvisejících

Rex Tillerson Turecko vojenský převrat v Turecku (15. července 2016)

Aktuálně se děje

před 58 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy