Útočník pobodal v Hurghadě šest lidí včetně Češky. Nové informace

Káhira - Při dnešním útoku nožem v egyptském letovisku Hurgada, při kterém zemřeli dva cizinci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na egyptský bezpečnostní zdroj. České ministerstvo zahraničí potvrdilo informaci o jedné zraněné Češce (36), která je v nemocnici. Dostupné informace o obětech útoku jsou nepřehledné. Podle informací serveru EuroZprávy.cz však nejde o teroristický útok. Původně se hovořilo o dvou zraněných Češích.

Informace o obětech útoku jsou nepřehledné. Různá média postupně referovala o dvou mrtvých Ukrajinkách a později o dvou mrtvých německých turistkách, mezi zraněnými by podle různých zdrojů měli být kromě Češky i občané Srbska, Arménie, Polska či Ruska. Také egyptská agentura SIS pozdě večer psala, že zabity byly dvě Němky.

Agentura Reuters s odvoláním na egyptského generálmajora Muhamada Hamzávího, který má na starosti bezpečnost oblasti u Rudého moře, napsala, že mezi čtyřmi zraněnými jsou dva čeští občané. České úřady tuto zprávu nepotvrdily. Jiný zdroj Reuters řekl, že jedna ze zraněných žen je Ruska.

"Měl u sebe nůž a každou z nich bodl třikrát do hrudi. Zemřely na pláži," popsal Reuters útok na německé turistky Abdal Abdalazíz, člen ostrahy jednoho z hotelů. "Hledal cizince a nechtěl žádné Egypťany," řekl Reuters člen personálu hotelu Zahabia. "Zůstaňte stranou, nechci Egypťany," volal útočník v arabštině podle svědka citovaného agenturou AP. Zranění lidé, které prý útočník zasáhl do obličeje, krku a nohou, byli převezeni do místních nemocnic.

Podle egyptského ministerstva vnitra se útočník "dostal na soukromou pláž hotelu v Hurgadě, kde spáchal svůj zločin, přeplaváním ze sousední veřejné pláže". Podle agentury Reuters, která se odvolává na bezpečnostní zdroje, tak získal přístup k hotelu Zahabia, kde zabil dva německé občany a zranil další dvě osoby. Další dva lidi pak údajně zranil v sousedním hotelu Sunny Days El Palacio. Oba hotely podle Reuters mají vlastní soukromé pláže. Po druhém útoku byl muž zatčen. Ministerstvo vnitra uvedlo, že je vyslýchán policií, která zjišťuje jeho motivy.

Lagronová pro server EuroZprávy.cz uvedla, že ministerstvo zatím nehodlá měnit aktuální bezpečnostní opatření platící v Egyptě. Nadále tedy platí informace uvedené na webu resortu, kde se uvádí, že "s výjimkou severu Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a západní hranice s Libyí MZV považuje bezpečnostní situaci v zemi za stabilní."

Mluvčí ministerstva pro EuroZprávy.cz s odvoláním na egyptské úřady dále uvedla, že nešlo o teroristický útok. Jaký byl ale motiv útočníka zatím není známo.

Ägypten: Verletzte und Tote bei Messerangriff auf Touristen im Ferienort Hurghada https://t.co/ZWRgrNy4yg pic.twitter.com/XGKYq68Rc9

— Kronen Zeitung (@krone_at) 14. července 2017

Česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová v České televizi večer řekla, že podle guvernéra oblasti Rudé moře, kde se útok odehrál, zranění Češky nejsou vážná. Bezpečnostní upozornění pro české turisty se podle ní v tuto chvíli nemění. "My to musíme všechno zanalyzovat nebo spíš počkat na výsledky vyšetřování, protože se objevily také informace, že nešlo v tuto chvíli o teroristický útok, že šlo o spor v potápěčském centru," řekla.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež ČTK sdělil, že nyní je v Egyptě více než 3000 českých turistů, z toho v Hurgadě zhruba 700.

Klienti české cestovní kanceláře Blue Style, kteří byli ubytovaní poblíž incidentu, jsou v pořádku, uvedla cestovní kancelář. "V současné chvíli jsou všichni cestující naší cestovní kanceláře v pořádku," sdělil mluvčí kanceláře Václav Nekvapil. Podle něj "z důvodu komfortu klientů" cestovní kancelář zajistila náhradní ubytování všem 14 turistům, kteří předtím byli ubytováni v bezprostřední blízkosti incidentu.

Související

Věznice

Teror v Hurghadě bez trestu? Islamista, který zabil Češku, patrně nebude souzen

Egypťan, který před dvěma lety při útoku nožem v egyptském letovisku Hurghadě zabil dvě Němky a jednu Češku, možná nebude za tento čin souzen. Dnes to s odvoláním na egyptské justiční zdroje napsala agentura DPA. Pachatel, který byl na místě zadržen, je stále na psychiatrické klinice a dosud není jasné, zda by mohl být prohlášen za svéprávného.
Ilustrační foto

Policisté zabránili masakru v Káhiře, sami zaplatili životem +VIDEO

Při explozi v centru Káhiry zahynuli v pondělí dva policisté a další tři utrpěli zranění, oznámila agentura Reuters s odvoláním na egyptské ministerstvo vnitra. Podle informací egyptských médií bombu nedaleko mešity Al-Azhar v historickém centru egyptské metropole odpálil sebevražedný atentátník. Výbušninu chtěl údajně umístit v káhirských ulicích, když ho ale začali sledovat policisté, odpálil ji hned.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Egyptě Egypt Breaking News Češka pobodaná v Egyptě (14.7.2017 Hurgháda)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy