Palestinský útočník pronikl do židovské osady, zabil tři izraelské policisty

Tel Aviv - V židovské osadě Har Adar na Západním břehu Jordánu zaútočil palestinský střelec. Zabil tři izraelské policisty a jednoho zranil. Policejní mluvčí označila incident za teroristický útok, dům pachatele bude stržen.

Palestinec ráno pronikl ve skupině dělníků k zadnímu vstupu do osady Har Adar nedaleko Jeruzaléma. Izraelské hlídce se zdál podezřelý, takže ho zastavila. Muž zpod košile vytáhl zbraň a začal střílet. Policisté palbu opětovali a zabili ho. Zraněný policista je v kritickém stavu. Mezi mrtvými jsou dva bezpečnostní strážci a jeden člen pohraniční policie.

Podle izraelského tisku střelec pocházel z vesnice Bajt Súrík, která leží na Západním břehu Jordánu, a měl povolení k práci v židovských osadách.

Izraelská kontrarozvědka zjistila, že útočník Nimr Ahmad Džamál je otcem čtyř dětí a podle všeho měl vážné rodinné problémy vztahující se k rodinnému násilí. Jeho žena uprchla před několika týdny do Jordánska a děti nechala u něho.

Izraelské premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že "útok je kromě jiného výsledkem systematického podněcování ze strany palestinské samosprávy a dalších". Očekává, že předseda samosprávy Mahmúd Abbás útok odsoudí a nebude se pokoušet jej omluvit. "I když se stále vyšetřuje, několik věcí je jistých už nyní: Teroristův dům bude stržen, armáda už jeho vesnici obklíčila. Pracovní povolení pro Izrael budou zrušena pro všechny členy útočníkovy širší rodiny," řekl premiér.

Související

Více souvisejících

Izrael palestina Policie Izrael teroristické útoky v Izraeli Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy