Svět odsuzuje masakr v egyptské mešitě, kondolenci poslal i Zeman. Eiffelova věž bude zhasnuta

Káhira/Praha - Egypt dnes zasáhl teroristický útok s desítkami mrtvých a zraněných. Izrael vyjádřil zemi soustrast a vyzval mezinárodní společenství, aby se sjednotilo v boji proti terorismu poté. Také české ministerstvo zahraničí krveprolití rázně odsoudilo.

Izraelský ministr školství Naftali Bennett uvedl, že "je čas k mezinárodní soudržnosti v boji proti terorismu, ať už se stane kdekoli - v Rusku, Evropě, USA, Izraeli či v arabském světě. Nám všem terorismus ublížil".

Sinajský poloostrov je dlouhodobě dějištěm střetů mezi egyptskou policií a armádou na jedné straně a islámskými radikály na straně druhé. Terčem útoků na Sinaji bývají zřídka civilisté, většinou jsou to vojáci a policisté.

Podle egyptských sdělovacích prostředků chtěli i dnes útočníci zřejmě zabíjet policisty, protože mnozí z nich se účastnili obřadu v mešitě, proti které útok směřoval. Napětí na Sinaji se znásobilo po sesazení egyptského prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013.

Prezident Miloš Zeman v reakci na útok kondoloval svému egyptskému protějšku Abdalovi Fattáhovi Sísímu. V kondolenčním telegramu vyjádřil Sísímu, rodinám obětí i egyptskému lidu svou nejhlubší soustrast. "Dovolte mi, abych Vás v této těžké chvíli ujistil, že Česká republika odsuzuje tyto odporné projevy násilí a extremismu a že boj proti terorismu patří také k našim jednoznačným prioritám," napsal český prezident svému egyptskému protějšku.

Italský prezident Sergio Mattarella poslal kondolenční dopis svému egyptskému protějšku Abdal Fattáhu Sísímu, v němž uvedl, že je zprávou o útoku velmi zarmoucen a pachatele označil za "nepřátele svobody slova a vyznání". Egypt podle něj může s pomocí Itálie vždy počítat.

Americký prezident Donald Trump uvedl, že šlo o "hrůzný a zbabělý útok na nevinné věřící". "Svět nemůže tolerovat terorismus... musíme je (radikály) porazit vojensky a zdiskreditovat extremistickou ideologii, na které stojí jejich existence," napsal na twitteru.

"Rozhodně odsuzujeme barbarský zločin na Sinaji v Egyptě," uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí. Moskva ujistila Káhiru, že plně soucítí s egyptským lidem a že je připravena v rámci boje proti terorismu zesílit spolupráci nejen s Egyptem, ale také se všemi zodpovědnými členy mezinárodního společenství.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian útok rovněž odsoudil a uvedl, že Paříž stojí při svém spojenci. Útok odsoudil a pozůstalým kondoloval také francouzský prezident Emmanuel Macron. Na výraz solidarity bude dnes zhasnuta pařížská Eiffelova věž, oznámila pařížská starostka Anne Hidalgová.

MZV ČR občany varuje před pohybem v severní části Sinaje. "Ministerstvo ostře odsuzuje páteční útoky na mešitu na severu Sinaje, které si vyžádala životy více jak 150 obětí včetně dětí, mnoho dalších bylo zraněno," tweetoval Černínský palác. "Rodinám zesnulých vyjadřujeme upřímnou soustrast, zraněným přejeme rychlé zotavení. V nelehkém boji s terorismem stojíme za Egyptem," stojí dále v prohlášení.

"Mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi zároveň nedoporučujeme jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově nebo po egyptském vnitrozemí," uvádí úřad na webu. "MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a k západní hranici s Libyí," upozorňuje ministerstvo.

Útok na sociálních sítích odsoudil také expremiér a prezidentský kandidát Mirek Topolánek. „Hluboce odsuzuji další teroristický útok. Cítím s oběťmi a s jejich blízkými. Toto je politický islám. Spíše než náboženství nenávistná světovládná ideologie. Vraždí všechny: křesťany, Židy, buddhisty, ateisty i muslimy. Je to zlo,“ napsal.

České cestovní kanceláře na severní Sinaj už několik let nepořádají žádné zájezdy. Do oblasti ale podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže pořádají zájezdy některé britské či německé cestovní kanceláře. Egypt patří mezi oblíbené letecké destinace Čechů, zejména lokality Marsá Alam a Hurghada. Asociace očekává, že letos Egypt navštíví 260.000 až 280.000 Čechů.

MZV důrazně doporučuje využít registraci v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD na webových stránkách www.mzv.cz v kapitole "Cestujeme" a sledovat webové stránky velvyslanectví ČR v Káhiře - www.mzv.cz/cairo, kapitolu "Víza a konzulární informace". Občané, kteří se ocitnou ve vážném ohrožení, se mohou v mimopracovní dobu obrátit na konzulární oddělení Velvyslanectví ČR v Káhiře +20 122 742 7513.

Egyptská strana striktně kontroluje platnost cestovních dokladů, které musí být platné ještě nejméně šest měsíců po předpokládaném datu odjezdu z území Egypta. Některé letecké společnosti nepřijmou cestující na palubu letadla, pokud je platnost pasu kratší třeba jen o několik dní. MZV v této souvislosti upozorňuje, že ČR již nevydává tzv. „pasy blesk“, tj. cestovní doklady bez biometrických údajů a strojově čitelné zóny se zkrácenou dobou platnosti. Egyptské vízum lze zakoupit přímo po příletu na mezinárodním letišti (v bance před pasovou kontrolou) za poplatek 25 USD.“

Související

Abd Fattáh Sísí

Při egyptské protiteroristické operaci bylo na Sinaji zabito 53 radikálů

Káhira - Egyptští vojáci a policisté zahájili minulý pátek operaci, která byla podle úřadů namířena proti "teroristickým i kriminálním živlům a organizacím". V minulém týdnu bezpečnostní složky zlikvidovaly 53 islamistických radikálů a dalších 650 lidí podezřelých z islamistického extremismu zadržely. 

Více souvisejících

Útok na mešitu na Sinaji (24.11.2017) Egypt ministerstvo zahraničí Izrael Teroristické útoky v Egyptě cestování Donald Trump Itálie

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy