Trump naštval arabské spojence: Rozhodnutí o Jeruzalému je nebezpečné a prý neplatné

Rijád/Ammán/Bagdád - Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trump prohlásit Jeruzalém za metropoli Izraele zhoršilo vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií. Tamní královský dvůr v noci na dnešek varoval, že přesun amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma může mít nebezpečné důsledky. Zlobí se i Jordánsko.

Šéf Bílého domu ve středu řekl, že pověřil ministerstvo zahraničí přesunem velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Zároveň ale podepsal šestiměsíční odklad přestěhování ambasády stejně jako jeho předchůdci. Ministr zahraničí Rex Tillerson řekl, že přípravy na přesun úřadu začnou okamžitě. Očekává se ovšem, že potrvají i několik let.

Saúdskoarabský královský dvůr se domnívá, že přesun ambasády bude mít "nebezpečné důsledky". Trumpův postup považuje za "neospravedlnitelný a nezodpovědný". Trumpovo rozhodnutí je podle Rijádu "závažným porušením neutrální pozice, kterou USA dosud ve vztahu k Jeruzalému zastávaly".

Jordánská vláda je toho názoru, že Trump svým postupem porušil rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Rada v roce 1980, kdy Izrael připojil okupovanou, východní část Jeruzaléma k západní a obě části prohlásil za své nedělitelné hlavní město, přijala rezoluci, která tuto anexi neuznává. Tímto právním názorem se řídí většina světa.

Jordánská vláda v reakci na Trumpovo prohlášení oznámila, že považuje "všechny jednostranné kroky měnící faktický stav věcí za neplatné".

Izrael obsadil východní Jeruzalém za války v roce 1967, do té doby tuto část města spravovalo Jordánsko, pod které dodnes spadá správa jeruzalémských muslimských posvátných míst.

V Jordánsku žijí tisíce potomků Palestinců, kteří odešli ze svých domovů po vzniku Izraele. V ammánských čtvrtích, kde žijí, už ve středu večer vypukly protesty. Jejich účastníci provolávali protiamerická hesla jako Amerika je matkou teroru, Pryč s Amerikou.

Také Irák žádá, aby americká vláda zrušila rozhodnutí uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. "Americká vláda musí od tohoto rozhodnutí odstoupit, aby předešla nebezpečnému stupňování napětí, jež může roznítit extremismus a vyvolat příznivé podmínky pro terorismus. Varujeme před nebezpečnými důsledky tohoto rozhodnutí na stabilitu regionu i světa," uvedla irácké vláda ve svém prohlášení.

Šíitská polovojenská skupina Al-Nudžabá, která bojuje v Sýrii, své členy cvičí v Íránu a již USA řadí k teroristickým organizacím, dnes oznámila, že Trumpovo rozhodnutí by se mělo chápat jako legalizace útoků na americké vojáky.

Související

Ramzan Kadyrov

Hamás odmítá jednat o propuštění rukojmích. Postavil se za něj Kadyrov i Saúdská Arábie

Ismail Haniyeh, šéf politického úřadu Hamásu, uvedl, že nebude jednat s Izraelem o zajatých rukojmích, dokud boje neskončí. "Informovali jsme všechny strany, které nás kontaktovaly ohledně nepřátelských zajatců zadržovaných odbojem, že toto téma nebude otevřeno před koncem bitvy," říká. "A bude to jen za cenu, kterou odpor přijme," dodal. Za radikální hnutí se postavil Írán, čečenský vůdce Ramzan Kadyrov i Saúdská Arábie.

Více souvisejících

Saúdská Arábie Donald Trump Jeruzalém USA (Spojené státy americké) Rex Tillerson Izrael jordánsko

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy