Útok Arabů na české turistky? Bylo to jinak, izraelský list informoval nepřesně

Praha/Jeruzalém - Dvě české turistky, které se dostaly do problémů v jedné palestinské vesnici, nezachraňovala izraelská dopravní policie před palestinskými chlapci házejícími kameny. Incident propukl až poté, co strážníci na místo přijeli.

List Maariv v úterý napsal, že dvě Češky, které zabloudily do arabské vesnice Takua na Západním břehu Jordánu při cestě k Mrtvému moři, musela před palestinskými výtržníky zachránit izraelská policie.

Česká turistka ale v rozhovoru s ČTK sled událostí, jak je podal izraelský list, označila za nepřesný, stejně jako další faktické údaje. Se svou známou se k arabské vesnici prý nevydala omylem, ale záměrně, jelikož v oblasti již dříve bez problémů cestovala a šlo o nejkratší cestu.

Izraelská dopravní policie je zastavila asi 80 metrů za odbočkou k vesnici a doporučila jim jet jinudy s tím, že by to tam pro ně mohlo být nebezpečné, jelikož mají izraelskou poznávací značku, řekla dále česká turistka. Ženy souhlasily a spolu s policií vyjely zpět k hlavní silnici.

Teprve v tu chvíli se podle Češky začala sbíhat skupina asi deseti palestinských chlapců a směrem k vozům přiletěly dva kameny, přičemž jeden nepatrně škrábl kufr auta turistek. Strážníci pak vystoupili z vozu a vypálili několik ran do vzduchu, čímž chlapce rozehnali.

Na hlavní silnici policisté nejprve turistky nechali odjet, když však odbočily směrem k palestinskému území, opět je zastavili. "Začali nás vyslýchat se slovy, že jsme určitě špionky nebo novinářky. Ptali se, kam jedeme a proč chceme na palestinské území. Teprve pak po nás začali chtít pasy a začali nás vyslýchat. Přišli vojáci, začali s námi sepisovat protokol a nutili nás, abychom s nimi šly na policii a všechno ohlásily," uzavřela Češka.

Související

Více souvisejících

Izrael češi Turisté palestina Policie Izrael

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 33 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy