Na internetu se objevila videa s Češkou zadrženou v Pákistánu

Láhaur/Praha - O vazbu nad 21letou Češkou, jež byla minulou středu zadržena na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, se přetahují vyšetřovatelé ze tří oddělení. Informoval o tom dnes místní tisk. Za pašování drog v Pákistánu obvykle padají velmi vysoké tresty, přičemž hrozí i trest smrti. Ten se podle českého ministerstva zahraničí zpravidla neuplatňuje vůči cizincům.

O 14denní vazbě rozhodl ve čtvrtek speciální soud. Na internet zároveň proniklo video, které zachycuje celní prohlídku, během níž byly drogy objeveny, a další, patrně z výslechu.

Češku v Láhauru zadrželi celníci údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek (AFN) při cestě na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Celníci odmítají ženu vydat jak protidrogové jednotce, tak letištní ochranné bezpečnostní síle (ASF), napsal dnes list Pakistan Today.

Podle deníku se teď zmíněná oddělení dohadují kvůli tomu, do čí gesce případ spadá, navzájem posílají oficiální dopisy. Právnímu posouzení záležitosti ustoupila veškerá práce všech třech oddělení, uvedl dále s dávkou ironie deník Pakistan Today. Z právního hlediska má pravomoc ženu zadržet a vyšetřit protidrogová jednotka.

Na videozáznamu, který zachycuje celní prohlídku, celníci nacházejí drogy v jednom ze zavazadel. Ptají se mladé ženy, co to je. Ta prášek rozemne mezi prsty, přičichne k němu a sklesle si sedne na pohovku. České ministerstvo zahraničních věcí odmítlo serveru iRozhlas video komentovat.

Na dalším videu se vyšetřovatel dívky anglicky ptá, zda má "jeho fotografii". Ta odpovídá, že v některé z konverzací na mobilním telefonu má fotografii "toho chlapíka z Anglie". Posléze dává hlavu do dlaní a česky říká "Ježiš, on mě zabije" a "Ježiš, já to nemůžu říkat". Krátkému videu chybí kontext, a tak není zcela jasné, kdo dívce klade otázky, ani o kom spolu mluví.

Související

Tereza H. zadržená v Pákistánu

Češka Tereza Hlůšková může odletět domů, rozhodl soud v Pákistánu

Češka Tereza Hlůšková, která byla v roce 2019 v Pákistánu odsouzena kvůli pašování drog a loni v listopadu zproštěna obžaloby, bude moci zemi opustit. Pákistánský nejvyšší soud ve středu zamítl odvolání celního úřadu, který s vycestováním nesouhlasil. Češka by se měla vydat do vlasti 23. dubna, informoval dnes pákistánský server The Current.
Tereza H. zadržená v Pákistánu

Češka Tereza H. zadržená s drogami v Pákistánu se může vrátit

Češka Tereza Hlůšková, kterou celníci v lednu 2018 zadrželi na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, se může vrátit do České republiky. Nejvyšší soud v Islámábádu vydal písemný příkaz, který jí dovoluje opustit Pákistán, informuje server Blesk.cz.

Více souvisejících

Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán Češka zatčená v Pákistánu (10.1.2018)

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy