Tillerson v Káhiře: USA požadují věrohodné volby v Egyptě i v Libyi

Káhira - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson dnes přicestoval do Káhiry. Řekl, že Spojené státy požadují uspořádání věrohodných voleb v Egyptě i v Libyi. Také ujistil, že USA podporují Egypt v boji s terorismem a nadále chtějí hrát roli v izraelsko-palestinských mírových rozhovorech.

Egypťané mají v březnu hlasovat o novém prezidentovi. Mandát podle pozorovatelů obhájí současná autoritářská hlava státu Abdal Fattáh Sísí. Té je nakloněn i jediný protikandidát Músa Mustafa Músa.

V rozvrácené Libyi by se mohly celostátní volby konat letos. Navrhuje to OSN, ale Africká unie doporučuje nespěchat. V zemi volby naposledy byly v roce 2014. Výsledek byl však označen za sporný a konflikt z roku 2011 se prohloubil.

Tillerson dnes hovořil na společné tiskové konferenci se svým egyptským protějškem Samím Šukrím. Na dotaz novináře prohlásil, že Washington si přeje transparentní, svobodné a spravedlivé volby v Egyptě i v sousední Libyi.

Tillerson potvrdil pokračování spolupráce s Egypťany v protiteroristickém boji. Mezi Káhirou a Washingtonem není podle něj rozdíl v důrazu kladeném na porážku Islámského státu. Egyptské jednotky vedou od pátku proti radikálům mohutnou operaci zejména na Sinajském poloostrově. Tillerson se ale veřejně nevyjádřil k dalšímu osudu vojenské pomoci, kterou Káhiře loni odložil americký prezident Donald Trump.

Tillerson zopakoval odhodlání USA přispět k dosažení trvalé dohody mezi Izraelem a Palestinou. Washington podle něj může stále sehrát zprostředkovatelskou roli v mírových jednáních. To však dříve odmítl předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Reagoval tak na Trumpovo prosincové rozhodnutí, jímž USA uznaly Jeruzalém za hlavní město Izraele. Tento krok ve Valném shromáždění OSN odsoudil i Egypt.

Související

Bolton, John

Kniha plná výbušných tvrzení o Trumpovi. Dnes vycházejí Boltonovy memoáry

Po odkladu a neúspěšné snaze americké vlády zablokovat její vydání jde dnes do prodeje kniha bývalého poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Boltona o 17 měsících jeho působení v týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Paměti nazvané The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to stalo: Paměti z Bílého domu) předkládají obrázek administrativy plné nedůvěry a interních půtek v čele s neznalým lídrem, který svou pozici využívá k prosazování vlastních zájmů.
Americká exvelvyslankyně v OSN Nikki Haleyová v doprovodu prezidenta Donalda Trumpa

Trumpova bývalá velvyslankyně při OSN vydává paměti, kniha zřejmě vyvolá rozruch

Nikki Haleyová, bývalá velvyslankyně Spojených států při OSN v administrativě prezidenta Donalda Trumpa, vydává paměti. Tvrdí v nich například, že dva vysoce postavení američtí činitelé, kterých se současný šéf Bílého domu nakonec zbavil, ji vyzývali, aby se s nimi postavila proti některým prezidentovým politickým rozhodnutím. Z knihy, která vyjde v úterý, cituje agentura AP.

Více souvisejících

Rex Tillerson Egypt volby v Egyptě Libye Izrael USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy