U vojenském objektu v Adenu se odpálil sebevrah, nejméně čtyři mrtví

Aden - Při atentátu v jihojemenském Adenu dnes přišlo o život několik lidí. Útok spáchal sebevrah, který k vojenskému zařízení přijel autem s výbušninami. K incidentu se zatím žádná teroristická skupina nepřihlásila.

Zasažené zařízení se používá k přípravě jídla pro jemenské vojáky, kteří procházejí výcvikem armády Spojených arabských emirátů. Záchranáři vytáhli z trosek nejméně čtyři ohořelá těla. Exploze značně poškodila i domy v okolí a auta. Agentura AFP uvedla, že mrtvých je nejméně pět.

Od února jde o druhý útok na jemenské bezpečnostní síly v Adenu. V únoru se Islámský stát (IS) přihlásil k útoku na velitelství protiteroristické jednotky v Adenu. O život přišlo 14 osob včetně útočníků.

Jemen je od roku 2014 dějištěm občanské války, do níž od roku 2015 zasahuje arabská koalice. Aden se stal dočasným sídlem vlády, protože šíitští povstalci, jež podporuje Írán, v roce 2014 obsadili metropoli Saná a další části Jemenu a hlavní město mají dodnes pod kontrolou.

Související

Islámský stát (ISIS)

Teror v Adenu: Útok nastal, když z letadla vystupovala vláda. Mnoho mrtvých a raněných

Nejméně 13 lidí bylo zabito a desítky dalších zraněny při dnešním útoku na letiště v jemenském Adenu. Exploze a střelba se ozvaly krátce poté, co na letišti přistálo letadlo, v němž ze Saúdské Arábie přiletěla nově sestavená jemenská vláda. Informovala o tom agentura Reuters. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podezření padá na povstalecké Húsíe.
Ilustrační foto

Útok na vojenskou přehlídku v Jemenu: Raketa zasáhla tribunu s diváky

Nejméně devět lidí zemřelo a několik desítek dalších utrpělo zranění poté, co dnes vojenskou přehlídku ve městě Dálí na jihozápadě Jemenu zasáhla raketa. Informovala o tom agentura AP s odkazem na vyjádření sil napojených na vládu mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Ty rovněž uvedly, že za útokem stojí šíitští povstalci známí jako Húsíové. K útoku se však zatím nikdo nepřihlásil.

Více souvisejících

Terorismus v Jemenu Jemen

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy