Útočník z Hurghady je psychicky nemocný, zabil Češku a dvě Němky

Berlín - Útočník, který loni 14. července zabil v egyptském letovisku Hurghada dvě německé turisty a smrtelně zranil Češku (36), je podle dostupných informací pravděpodobně psychicky nemocný.

28letý muž byl v Egyptě umístěn do psychiatrické léčebny, potvrdilo dnes podle agentury DPA státní zastupitelství v německém Hildesheimu. Tyto informace údajně vyplývají z verbální nóty egyptského ministerstva zahraničí a ze sdělení příslušného egyptského státního zastupitelství.

Egyptské úřady uvedly, že lékařská expertiza ještě není k dispozici a muž se stále nachází ve vazbě. Pitva obou Němek ve věku 56 a 65 let údajně prokázala, že zemřely na bodné rány.

Přesné pozadí útoku není dosud zcela vyjasněné. Vyšetřovatelé krátce po útoku informovali, že pachatel byl ve styku s takzvaným Islámským státem. Německé úřady sice dospěly k tomu, že šlo zřejmě o islamistický čin, Egypt dnes ale hovoří především o tom, že útočník mohl mít psychické problémy.

Spolkový kriminální úřad (BKA) po krvavém činu na místo poslal vyšetřovatele, kterým jeden ze svědků řekl, že útočník křičel, že v Egyptě nemají cizinci a křesťané co dělat. Na facebooku zase našli osobní stránku Abdara Rahmána Šaabána abú Kúry, na níž měl černou vlajku džihádistů a také odkaz na stránku vyzývající k boji proti "nevěřícím".

Související

Češka pobodaná v Egyptě (14.7.2017 Hurgháda)

Česká policie odložila kauzu Češky ubodané při teroru v Egyptě. Proč?

Česká policie nebude řešit případ turistky z ČR, kterou v Hurgadě ubodal egyptský útočník. Případ odložila, protože se nepodařilo zjistit dostatek informací, jež by v Česku umožňovaly zahájit trestní stíhání. Na dotaz ČTK to dnes sdělil Marek Bodlák z pražského vrchního státního zastupitelství.
Věznice

Teror v Hurghadě bez trestu? Islamista, který zabil Češku, patrně nebude souzen

Egypťan, který před dvěma lety při útoku nožem v egyptském letovisku Hurghadě zabil dvě Němky a jednu Češku, možná nebude za tento čin souzen. Dnes to s odvoláním na egyptské justiční zdroje napsala agentura DPA. Pachatel, který byl na místě zadržen, je stále na psychiatrické klinice a dosud není jasné, zda by mohl být prohlášen za svéprávného.

Více souvisejících

Češka pobodaná v Egyptě (14.7.2017 Hurgháda) Teroristické útoky v Egyptě Egypt

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy