Jak vraždí Mosad? Jeho další obětí může být vůdce Hamásu

Kual Lumpur - V neděli došlo v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru k útoku na pětatřicetiletého palestinského učitele. Neznámí útočníci na motorkách po něm vystřelili deset ran, muž byl na místě mrtvý. Islamistické hnutí Hamás uvedlo, že se jednalo o jejich člena a tvrdí, že útok spáchala izraelská zpravodajská služba Mosad. Podle expertů oslovených televizí Al Džazíra útok vykazuje všechny rysy atentátů páchaných proslulými izraelskými operativci.

Zavražděný Fadi al-Batsu vystudoval elektrotechniku v Gáze a v Malajsii si dodělával doktorát. Specializoval se na energetické systémy a úsporu energie a publikoval řadu vědeckých článků k tomuto tématu. Podle malajsijského vicepremiéra Ahmada Zahida Hamidiho plánoval al-Bats opustit Malajsii, aby mohl účastnit se konference v Turecku.

„Předpokládáme, že se tento učitel, který měl v naší zemi stále bydliště, stal nepohodlným zemi, která je nepřátelská vůči Palestině," měl sdělit premiér zpravodajské agentuře Bernama s dodatkem, že útočníci „evropských rysů“ mohli být pravděpodobně napojeni na zahraniční zpravodajské služby.

Hamás je přesvědčen o tom, že za útokem stojí Mosad. „V uplynulých letech bylo zavražděno už několik vědců a zjišťujeme, že za tím stojí aparáty nepřátelských tajných služeb, zejména izraelského Mossadu," řekl Ismáíl Haníj, vůdce Hamásu. Izrael obvinění odmítá a tvrdí, že vědec se stal nejpravděpodobněji obětí „vyřizování účtů“.

Podle izraelských informací byl Al-Bats, kterého si Hamás vážil jako velmi„loajálního člena“, zapojen do výroby raket. Zřejmě to bylo důvodem, proč jej Mosad – pravděpodobně – nechal zlikvidovat. Izrael se dívá s velkým znepokojením na snahu Hamásu vylepšit drony a své rakety, aby dokázaly proniknout izraelským protiraketovým systémem Železný dóm, podotýká zpravodajský portál Ynetnews.  

Haníj naznačuje, že Hamás se rozhodne složit Izraeli účet. Jisra'el Kac, izraelský ministr zpravodajských služeb, jej varovat, aby „méně mluvil a byl více opatrný“, protože „Gáza je blíž než Malajsie“. Kac sdělil, že pokud se Hamás rozhodne k jakýmkoliv odvetným útokům, překročí „červenou linii“  a jeho vůdci, včetně Haníja, za to zaplatí.

   

Podle izraelského investigativního novináře Ronena Bergmana, jednoho z největších odborníků na izraelskou tajnou službu, akce atentátníků z Malajsie zcela odpovídá tomu, jak by „podle knihy“ provedl atentát Mosad. Tajná služba v minulosti používala motocykl jako rychlý dopravní prostředek vhodný k rychlému atentátu. Profesionalita vraždy podle Bergmana též naznačuje, že v ní byl zapleten Mosad, schopný učinit takovýto typ operace mimo daleko od Izraele.

Proces vraždy

Ačkoliv byl al-Bats pravděpodobně zlikvidován Mosadem, nemusí to být nutně tato služba nemusí být nutně tím, kdo ho identifikoval jako vhodný cíl. Podnět mohl přijít od jiných složek izraelského bezpečnostního a vojenského aparátu, které se speciálně zaměřují na Hamás a monitorují jejich komunikaci.  

Jakmile Mosad získá podnět, provádí vlastní vyhodnocování toho, zda-li se likvidace cíle vyplatí a jakým způsobem to lze nejlépe provést. Získané informace jsou poté zaneseny vedoucím činitelům Výboru pro zpravodajské služby, který se skládá z šéfů izraelských zpravodajských organizací a je známý jeho hebrejskou zkratkou VARASH.

Samotný VARASH nicméně nemá pravomoc schválit úkladnou vraždu, pouze může dodat připomínky a poskytnout investiční podporu. Jediným, kdo může takovýto typ akce schválit, je pouze izraelský premiér. Nicméně, izraelští premiéři obecně jen zřídkakdy rozhodují z obavy z politických důsledků a nechávají to na přizvaných ministrech, většinou ministrech obrany.

Poté, co Mosad získá zelenou, provádí důkladné plánování celé akce, které může trvat dny, měsíce i roky podle toho, kdo je cíl. Atentát většinou provádí tajná jednotka známá jako Kidon ("bajonet"), složená s profesionálních zabijáků specializovaných na provádění vražd a sabotáží. Podle zdrojů vyzpovídaných Al-Džazírou to byli pravděpodobně členové Kidonu, kdo provedli akci v Malajsii.

Související

Více souvisejících

Izrael Mossad Malajsie Hamás Ismáíl Haníj

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy