Saúdské Arabky byly u vytržení z autosalonu, v červnu začnou jezdit +VIDEO

Rijád - V Saúdské Arábii byl značný zájem o výstavu automobilů, která byla určena ženám. Království se nyní připravuje na červen, kdy budou moci Saúdské Arabky poprvé zasednout za volant a vyjet na silnici. Dosud se musely pouze nechat vozit.

Třídenní výstava začala v neděli v Rijádu a očekávalo se, že ji navštíví až 80.000 lidí. Na akci, která nabízela nejen modely automobilů, ale i jízdu na simulátorech, přišlo mnoho žen. Ty živě diskutovaly o nejlepších autech pro své potřeby.

Král Salmán loni v září vydal dekret, kterým povolil ženám získat řidičské oprávnění a zasednout za volant. Kýžený termín je stanoven na 24. června.

O autosalon měly zájem nejen budoucí řidičky, ale také banky, které jsou připraveny pomoci zákaznicím s financováním nákupu auta. "Chci se dozvědět něco víc o cenách a o autech vůbec," řekla návštěvnice Šajmáa Fadlová, když nastoupila do jednoho z vystavených aut a začala si nastavovat zpětné zrcátko.

Saúdská Arábie je jednou z nejkonzervativnějších muslimských zemí, zmodernizovat se ji teď snaží korunní princ Muhammad. Chce také rozšířit zdroje příjmů a vytvořit více odvětví, aby království nebylo závislé pouze na příjmech z prodeje ropy. Kromě toho se snaží uvolnit společenský život. V království mohou například nově fungovat kina a ženy mohou chodit stejně jako muži na sportovní utkání.

Povolení řídit auto změní milionům Saúdských Arabek život. V království žije zhruba deset milionů žen starších 20 let, i když toto číslo zahrnuje i cizinky. Možnost řídit auto možná ženám rozšíří obzory, zároveň to ale omezí pracovní příležitosti mužů, kteří dosud fungovali jako rodinní řidiči, uvedla agentura Reuters.

"Potřebuji auto každý den do práce a navíc musím jezdit i pro potřeby rodiny. Místní doprava je drahá, auto mi ušetří hodně peněz," řekla vládní zaměstnankyně Mahá Ádil Rahmánová.

Související

Ramzan Kadyrov

Hamás odmítá jednat o propuštění rukojmích. Postavil se za něj Kadyrov i Saúdská Arábie

Ismail Haniyeh, šéf politického úřadu Hamásu, uvedl, že nebude jednat s Izraelem o zajatých rukojmích, dokud boje neskončí. "Informovali jsme všechny strany, které nás kontaktovaly ohledně nepřátelských zajatců zadržovaných odbojem, že toto téma nebude otevřeno před koncem bitvy," říká. "A bude to jen za cenu, kterou odpor přijme," dodal. Za radikální hnutí se postavil Írán, čečenský vůdce Ramzan Kadyrov i Saúdská Arábie.

Více souvisejících

Saúdská Arábie ženy autosalony Muslimové

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy