Valné shromáždění OSN odsoudilo Izrael za zabíjení Palestinců. Jak hlasovalo Česko?

New York/Gaza - Valné shromáždění OSN ve středu odsoudilo Izrael za zabíjení Palestinců z Pásma Gazy. Přijatá rezoluce, která na rozdíl od podobných dokumentů Rady Bezpečnosti OSN není závazná, požaduje pro Palestince mezinárodní ochranu.

Valné shromáždění (VS) o 193 členech zasedlo mimořádně. Pro rezoluci hlasovalo 120 států, proti osm a 45 se zdrželo. Kromě USA a Izraele proti rezoluci hlasovaly Austrálie, Togo, Šalamounovy ostrovy, Marshallovy ostrovy, Nauru a Federativní státy Mikronésie. Hlasování se kromě České republiky zdrželo například také Slovensko, Německo, Rakousko či Polsko. 

Dokument předložili Palestinci spolu s Alžírskem a Tureckem. Učinili tak poté, co Spojené státy podobný text vetovaly v Radě bezpečnosti. Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová řekla, že rezoluce VS neobsahuje ani zmínku o "teroristech z Hamásu" a je zcela jednostranná.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ještě před zahájením hlasování Valného shromáždění světové organizace vydal prohlášení, v němž rezoluci odsoudil. "OSN si svým neustálým zaměřováním se na Izrael nejen dělá ostudu, ale odpoutává pozornost od dalších neodkladných záležitostí, které si žádají pozornost mezinárodního společenství," uvedl. 

USA chtěly, aby se do rezoluce přidala pasáž odsuzující násilí Hamásu. O tomto návrhu hlasovalo shromáždění jako první, ale neprošel, protože jej nepodpořily potřebné dvě třetiny států. Pro se vyslovilo 62 zemí včetně České republiky a sousedních států, proti 58 a 42 se zdrželo.

"V rámci hlasování jsme přednesli takzvané vysvětlení hlasování, v němž jsme mimo jiné odsoudili roli Hamásu," řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová. "Text rezoluce vnímáme jako jednostranný a nevyvážený. Myslíme si, že nenapomáhá deeskalaci napětí v místě a zcela opomíjí destruktivní roli Hamásu," dodala.

Palestinští představitelé požadují mezinárodní ochranu pro okupovaný palestinský národ. Jakou by měla mít podobu, ale není jasné. Hovoří se o pozorovatelích i o případné mírové misi. Generální tajemník OSN António Guterres ale dříve řekl, že k tomu, aby podal návrh na tuto misi, musí mít mandát Rady bezpečnosti.

Související

Více souvisejících

OSN Izrael Pásmo Gazy Nikki Haleyová Hamás USA (Spojené státy americké) Česká republika Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 56 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že po zadržení je izraelská armáda mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy