Dolet 2000 km stačí na zničení nepřítele. Írán nebude vyvíjet nové rakety, tvrdí generál

Teherán - Velitel íránských revolučních gard Mohammad Alí Džafarí prohlásil, že Teherán neplánuje vyvíjet efektivnější rakety. Zemi podle jeho slov dostačují střely s doletem 2000 kilometrů, které už Íránci mají.

"Máme vědeckou kapacitu rozšířit dolet raket, ale není to součást naší současné politiky, protože většina nepřátelských strategických cílů je v dosahu raket s doletem 2000 kilometrů. Ty jsou k ochraně Íránské islámské republiky dostačující," uvedl Džafarí.

Loni v září Írán testoval balistickou střelu s doletem 2000 kilometrů, takže schopnou zasáhnout také Izrael nebo Saúdskou Arábii. Írán existenci Izraele neuznává a se Saúdskou Arábií soupeří o regionální vliv.

Írán v roce 2015 podepsal mezinárodní dohodu, v níž přistoupil na omezení svého jaderného programu výměnou za zrušení sankcí. USA letos od dohody odstoupily, ale ostatní signatáři (Francie, Británie, Německo, Čína, Rusko, EU) ji chtějí zachovat.

Mezi evropskými signatáři ale panuje názor, že by se jaderné do dohody měl začlenit raketový program stejně jako regionální aktivity Teheránu. S tím Írán nesouhlasí.

Související

Více souvisejících

Írán Rakety zbraně

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 6 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Británie se k USA nepřidá. Zákaz prodeje zbraní Izraeli odmítá

Britský zákaz prodeje zbraní Izraeli by jen posílil hnutí Hamás, uvedl v neděli britský ministr zahraničí David Cameron ve vysílání stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy