Ministr financí USA pojede do Rijádu. Ve vzduchu visí sankce za vraždu novináře

Americký ministr financí Steven Mnuchin dnes oznámil, že navštíví Rijád kvůli jednání se saúdskými partnery a koordinaci potírání financování terorismu. Oznámila to agentura Reuters. Ministr před tím odvolal účast na investiční konferenci v Rijádu kvůli smrti saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího. Saúdská Arábie v sobotu přiznala, že byl na konzulátu v tureckém Istanbulu zabit.

Mnuchin uvedl, že by bylo předčasné se vyjadřovat k možným americkým sankcím proti Saúdské Arábii za novinářovu smrt, dokud vyšetřování neskončilo. Informace o saúdském vyšetřování označil za "dobrý první krok, který ale nestačí". O sankcích se již zmínil americký prezident Donald Trump.

"Bylo byl předčasné komentovat sankce a také by bylo předčasné komentovat jakoukoliv otázku, dokud nepostoupíme ve vyšetřování a nedozvíme se, co se stalo," řekl Mnuchin novinářům v Jeruzalému.

Ministr potvrdil, že se nehodlá zúčastnit investiční konference, která se má v saúdskoarabské metropoli konat od 23. října. Nicméně míní navštívit Rijád kvůli rozhovorům s partnery o společném úsilí čelit financování terorismu a plánům Washingtonu na opětovné uvalení sankcí proti Íránu. Nedomnívá se, že by pouští království ustoupilo od závazku nahradit na trhu případný výpadek ropy, způsobený omezením íránského vývozu sankcemi.

Saúdská Arábie dva týdny po zmizení opozičního novináře Džamála Chášukdžího přiznala, že byl na konzulátu v tureckém Istanbulu zabit. Zemřel prý po bitce s lidmi, s nimiž se na úřadě sešel.

Saúdskoarabská verze událostí je v rozporu s informacemi, které zveřejnila v uplynulých dnech turecká provládní média s odvoláním na nejmenované turecké představitele. Podle nich byl novinář Chášukdží, žijící v dobrovolném exilu v USA, brutálně zavražděn komandem speciálně vyslaným z Rijádu.

Váhavý přístup Rijádu ke kauze Chášukdžího vyvolal kritiku ve Washingtonu i v evropských metropolích. Americký prezident Donald Trump prý sice věří saúdskoarabskému vysvětlení, smrt novináře ale považuje za nepřijatelnou. Odvetná opatření by ovšem podle něj neměla zahrnovat zrušení prodeje amerických zbraní Rijádu. "Nebudu spokojen, dokud nenajdeme odpověď. Ale byl to velký a dobrý první krok," prohlásil o sobotním vysvětlení Rijádu.

Trumpova vyjádření v posledních dnech ovšem sahají od vyhrožování Rijádu velmi přísnými důsledky až po mnohem smířlivější vyjádření, oceňující saúdskou roli jako amerického spojence proti Íránu, připomněl Reuters.

Londýn dal dnes najevo, že saúdské vysvětlení "není důvěryhodné", novozélandská vláda odsoudila zabití novináře a odvolala účast na konferenci v Rijádu.

Rostoucí skepse ve světě k saúdskému příběhu přiměla podle Reuters nejmenovaného vysoce postaveného vládního představitele v Rijádu přijít s novou verzí novinářovy smrti, která v mnohém odporuje předchozímu vysvětlení. Nová verze zahrnuje podrobnosti, jak tým 15 Saúdských Arabů vyhrožoval 2. října novináři na konzulátu, že jej omámí a unese. Když kladl odpor, tak jej uškrtili. Jeden z členů týmu si pak oblékl novinářovy šaty, aby vyvolal zdání, že z konzulátu odešel. Zatímco Turci podezírají, že komando rozřezalo tělo kritika mocného korunního prince, saúdský představitel uvedl, že mrtvola byla zabalena do koberce a předána "místnímu spolupracovníkovi" k likvidaci. Předběžné výsledky vyšetřování prý nenasvědčují tomu, že by novinář byl mučen.

Tato verze několikrát změněného saúdského příběhu se prý opírá o interní dokumenty saúdské zpravodajské služby, ale nedoprovázejí ji žádné důkazy.

Související

Izrael

Další muslimská země navázala vztahy s Izraelem. Súdán podepsal "Abrahámovu dohodu"

Súdán dnes ohlásil, že podepsal dohodu o uznání Izraele a navázání diplomatických vztahů s tímto státem. Smlouva byla podepsána za přítomnosti amerického ministra financí Stevena Mnuchina, který dnes přicestoval do Súdánu na oficiální návštěvu, napsala agentura AP. S představiteli africké země Mnuchin jednal také o investicích a ekonomické pomoci.

Více souvisejících

Steven Mnuchin Saúdská Arábie Džamál Chášakdží (novinář) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy