Íránský ministr zahraničí Zaríf rezignoval, omluvil se za chyby

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf v pondělí odstoupil z funkce, rezignaci oznámil na instagramu, napsala agentura Reuters. Následně to potvrdila i íránská státní tisková agentura IRNA. Ve vzkazu na sociální síti se Zaríf omluvil za své chyby a poděkoval íránskému lidu. Jak poznamenala agentura AP, důvod Zarífovy rezignace není znám.

"Omlouvám se vám za všechny chyby... v uplynulých letech během mého působení ve funkci ministra zahraničí... děkuji íránskému národu i jeho představitelům," napsal Zaríf na instagramu.

Iran's foreign minister, Mohammad Javad Zarif, has announced his resignation. He played a key role in the 2015 nuclear deal. https://t.co/WX0ulNVmUe pic.twitter.com/K303h68l4t

— CNN International (@cnni) 25. února 2019

Šéf diplomacie hrál důležitou roli v roce 2015 při vyjednávání jaderné dohody mezi Íránem a šesti světovými mocnostmi. Dohoda je ale nyní na pokraji zhroucení. USA totiž naléhají na evropské země, aby stejně jako Washington od jaderné smlouvy odstoupily.

Spojené státy, které jadernou smlouvu s Teheránem podepsaly za vlády předchozího prezidenta Baracka Obamy, pod vedením Donalda Trumpa odstoupily od dohody loni. Evropští signatáři (Francie, Německo a Británie) ale od dokumentu, v němž se Írán zavázal omezit jaderný program výměnou za zrušení s ním spojených sankcí, odstoupit odmítly. Smlouvu zachovávají i ostatní signatáři: Čína, Rusko a EU. Trump je naopak přesvědčen, že smlouva je neúčinná a neoslabuje bezpečnostní riziko, které Írán představuje.

Související

Íránský ministr zahraničí Muhammad Džavad Zaríf

Šéf MAAE se s Íránem dohodl na pokračování omezené spolupráce

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) se s Íránem dohodla na pokračování nezbytných ověřovacích a monitorovacích aktivit v Íránu. Bude však mít omezený přístup k íránským jaderným zařízením a nebude moci podnikat bleskové inspekce. Oznámil to dnes podle agentury Reuters po návratu z Íránu do Vídně šéf MAAE Rafael Grossi.
Muhammad Džavad Zaríf

Teherán naléhá na USA, aby s návratem k jaderné dohodě pospíšily

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf vyzval Washington, aby si pospíšil s návratem k jaderné dohodě z roku 2015. Podle agentury Reuters při tom poukázal na to, že nový zákon, který prošel parlamentem, nutí íránskou vládu k tvrdšímu "jadernému" postoji, pokud Spojené státy své sankce nezmírní do 21. února.

Více souvisejících

Muhammad Džavad Zaríf Írán

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 26 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Je to pomsta za Nasralláha, vzkazuje Írán. Izrael a Irák uzavřely vzdušný prostor

Írán vypálil téměř 200 raket na Izrael, oznámila izraelská armáda. Íránské Revoluční gardy uvedly, že tento raketový útok je odvetou za páteční zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce operačního velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy