Bezcitná džihádistická nevěsta Begumová? Pro mrtvé dítě na pohřbu neuronila ani slzu

Případ Shamimy Begumová je médiím dobře známý. Žena, která se narodila v Londýně se provdala za bojovníka Islámského státu. Podle britského listu The Sun v kempu, kde žije, zemřelo její dítě. Matka pro něj ale neuronila ani slzu.

Britské úřady zrušily občanství Shamimy Begumová a zakázaly ji vstup na ostrovy z bezpečnostních důvodů. Je tak nucena žít ve zcela nepředvídatelných podmínkách uprchlického tábora na Iráckých hranicích. 

Pravděpodobně nelehké podmínky k životu, které v táboře panují, byly jednou z příčin, proč její dítě předčasně zemřelo. I když se zdá, že žena se ocitla ve zcela zoufalé situaci, podle vyjádření stráže pro britský deník The Times, žena během pohřbu potomka neuronila ani slzu. 

Zdá se zcela neuvěřitelné, že žena považovala život mezi příslušníky teroristické organizace za vhodné místo pro výchovu dětí. Ovšem toho, že žena v tomto prostředí měla děti, podle svého vyjádření v současnosti lituje.

Novorozené dítě je jejím třetím mrtvým potomkem. V listopadu zemřel její první syn a v lednu její dcera. Příčinou smrti obou dětí byla pravděpodobně podvýživa a nemoc způsobené pobytem v táboře.

V současnosti džihádistická nevěsta Shamima Begumová lituje všeho, co se stalo a usilovně žádá o možnost vrátit se zpět do Velké Británie, aby mohla se svým životem začít znovu. Objevily se již dvě výzvy, které žádají umožnění návratu Begumová do Velké Británie. Jak s těmito výzvami úřady naloží, v současnosti není jasné. Na rozhodnutí bude však Begumová čekat pravděpodobně měsíce nebo i roky.

Sama se považuje za oběť brainwashingu (vymývání mozku) teroristické propagandy. Všemu uvěřila, k čemuž ji vedla chabá znalost jejího vlastního náboženství.

Ve stanu, který v táboře obývá s dalšími ženami, v televizi sledují události ohledně brexitu. Samotnou Begumovou však tento typ zpravodajství velmi nudí, raději by se dívala na kreslené příběhy, napsal britský deník The Sun.

Související

Shamima Begum (britská džihádská nevěsta)

Soud umožnil bývalé člence IS Begumové vrátit se do Británie

Britská rodačka Shamima Begumová, která před pěti lety utekla z domova, aby se přidala k teroristickému hnutí Islámský Stát (IS), se může vrátit do Británie a usilovat tam o obnovení svého občanství. Rozhodl o tom dnes odvolací soud v Londýně, informovaly světové zpravodajské agentury. Britská vláda loni v únoru dnes 20leté ženě občanství odebrala s odvoláním na bezpečnostní důvody.

Více souvisejících

Shamima Begum (britská džihádská nevěsta) Terorismus Irák Velká Británie

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy