"Vrchol pitomosti." Írán zuří kvůli rozhodnutí USA o revolučních gardách

USA udělaly chybu, když zařadily íránské revoluční gardy k teroristickým organizacím. Řekl to dnes v televizním projevu íránský prezident Hasan Rúhání, podle nějž tento krok Íránce sjednotí a ohrozí americké zájmy v regionu. Velitel gard generál Mohammad Alí Džafarí prohlásil, že revoluční gardy v reakci na krok USA posílí své vojenské schopnosti.

Mnozí poslanci přišli v uniformě gardistů na znamení podpory těchto ozbrojených sil. V Íránu je dnes národní den revolučních gard. Předseda parlamentu Alí Larídžání krok USA zhodnotil jako "vrchol pitomosti a neinformovanosti".

Írán reagoval na Trumpovo rozhodnutí označením všech amerických armádních jednotek za teroristické a vládu USA za podporovatele terorismu.

With the rightful designation of the IRGC as foreign terrorist organization, it should be clear to all that there are risks to supporting the IRGC in any way. Iran continues to use terrorism to target the United States, and our allies and partners. https://t.co/TmtJzEJXEa

— John Bolton (@AmbJohnBolton) 8. dubna 2019

Podle analytiků může rozhodnutí Washingtonu zkomplikovat spolupráci USA s regionálními spojenci. Jedním z nich je Saudská Arábie, která dnes americký krok uvítala. Rijád dlouhodobě viní Írán z vměšování do svých vnitřních záležitostí. "Rozhodnutí USA odráží fakt, že království opakovaně vyzývalo svět k boji proti terorismu podporovanému Íránem," uvedlo v prohlášení ministerstvo zahraničí Saúdské Arábie.

Rúhání prohlásil, že revoluční gardy jsou ochránci Íránu a jejich příslušníci za Íránce umírají. "Tento (americký) omyl Íránce sjednotí a gardy získají v Íránu na popularitě... Amerika využívá v regionu teroristy, zatímco gardisté proti nim bojují od Iráku po Sýrii," poznamenal Rúhání.

Šéf revolučních gard informoval o záměru posílit vojenské schopnosti Íránu. "Tento krok USA je poněkud směšný, jelikož revoluční gardy jsou v srdcích lidí... Revoluční gardy posílí své obranné a útočné schopnosti," komentoval rozhodnutí Washingtonu generál Džafarí.

Íránsko-americké vztahy jsou špatné od loňského května, kdy Trump odstoupil od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu a pak obnovil protiíránské sankce. Teherán pohrozil, že dohodu přestane dodržovat a že svůj jaderný program obnoví. Zatím to neudělal, protože zbylí signatáři se snaží dohodu udržet při životě.

Rúhání dnes na adresu amerických politiků řekl, že "budou-li na Írán vyvíjet tlak, obnoví Íránci výrobu výkonných centrifug IR-8" na obohacování uranu. Írán také hrozí zastavením plavby ropných tankerů Hormuzským průlivem.

Související

Hasan Rúhání, íránský prezident

Írán začne naplňovat jadernou dohodu po ukončení amerických sankcí

Írán začne znovu plnit závazky jaderné dohody z roku 2015, pokud Spojené státy zruší sankce proti jeho zemi. Řekl to prezident Hasan Rúhání, který se dnes setkal s irským ministrem zahraničí Simonem Coveneyem, uvedla agentura AP. Conveney působí jako zprostředkovatel pro jadernou dohodu. Sankce proti Íránu obnovila administrativa Donalda Trumpa, která se v roce 2018 z dohody stáhla.

Více souvisejících

Hasan Rúhání Írán Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy