Taliban zaútočil na americkou ambasádu v Kábulu, nejméně sedm mrtvých

Kábul - Centrem afghánského hlavního města Kábul v sobotu otřásl výbuch, který si vyžádal nejméně čtyři oběti a počet zraněných již přesáhl stovku. Zodpovědnost za útok přiznalo hnutí Taliban, které útočilo na americkou ambasádu, informuje agentura Reuters.

K explozi došlo před velitelstvím mezinárodních sil NATO v diplomatické čtvrti Vazír Achbár Chán. V této oblasti sídlí množství ambasád, mezi nimi také americká.

"Sebevražedný útok před velitelstvím amerických a koaličních vojsk v Kábulu nepřežili nejméně čtyři lidé," potvrdil mluvčí afghánského ministerstva obrany Zahír Azimy. Podle něj je pravděpodobné, že počet obětí ještě výrazně vzroste.

Nálož byla ukrytá v automobilu před úřadem Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF). Výbuch vozidlo roztrhal na kousky. Poničil také jednu z budov sil NATO, která se ocitla v plamenech.

"Mezi oběťmi a zraněnými je množství civilistů i příslušníků ISAF," uvedl mluvčí mezinárodních sil Eric Tremblay.

"Lidé šli právě do práce. Desítky z nich zranily střepiny," řekl řidič ministra dopravy Abduláh Latíf.

Podle svědků celou čtvrť zahalil dým. Výbuch rozbil okna v okolních domech.

"Naším cílem byla americká ambasáda, ale nepodařilo se nám to. Bomba vybuchla u velitelství ISAF a zabila množství zahraničních vojáků," prohlásil mluvčí Talibanu Zabihulláh Mudžahíd. Záměr hnutí oznámil telefonicky světovým agenturám. Podle něj nálož obsahovala 500 kilogramů výbušniny.

Incident se odehrál v nejvíce zabezpečené oblastí Kábul. Útočník bez problémů projel se svým automobilem dvěma kontrolními stanovišti, než se pokusil dostat skrz nejpřísněji hlídanou bezpečnostní hlídku. Ta jej zastavila.

"Sebevražedný útočník se dostal do našeho obranného systému a afghánská armáda jej zastavila," sdělil Eric Tremblay. "Poté odpálil nálož ukrytou ve voze. Šlo o izolovaný útok. Není to komplexní útok," dodal mluvčí ISAF.

Celým Kábulem se krátce po výbuchu v 6:00 SELČ ozývaly sirény.

Incident se odehrál pět dní před afghánskými prezidentskými volbami, kdy radikální islamistické hnutí Taliban v zemi stupňuje násilnosti.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí útok odsoudil. Odložit volby však nehodlá. "Nepřátelé Afghánistánu se snaží zastrašit lidi v době voleb. Lidé si však stále uvědomují důležitost toho jít k volbám a hlasovat pro svého kandidáta," uvedl prezident v oficiálním prohlášení.

Po celém Afghánistánu je kvůli obavám z podobných útoků rozmístěno přes sto tisíc zahraničních vojáků.

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy