VIDEO: Izrael se loučil s expremiérem Šaronem (†85)

Jeruzalém - V Izraeli v sobotu ve věku 85 let zemřel bývalý premiér Ariel Šaron, který byl minulých osm let v kómatu po rozsáhlé mrtvici. Dnes se s ním nad jeho rakví rozloučili Izraelci před budovou parlamentu v Jeruzalémě. Šaron bude pohřben v pondělí na svém ranči na jihu Izraele, jak si přál. Mezi smutečními hosty mají být český premiér Jiří Rusnok a ministr obrany Vlastimil Picek.

Šaronův stav se zhoršil 1. ledna, kdy lékaři informovali, že mu selhávají všechny životně důležité orgány. V sobotu mluvčí nemocnice oznámil, že Šaron skonal, když jeho srdce velmi zesláblo.

Mnoho ohlasů na Šaronovu smrt přišlo z ciziny. Český prezident Miloš Zeman i šéf české diplomacie Jan Kohout označili expremiéra za velkého a statečného státníka. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy věnoval bývalý izraelský premiér svůj život své zemi a ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko bude na Šarona vzpomínat jako na "důsledného zastánce rozvoje přátelských rusko-izraelských vztahů".

Palestinci však se Šaronem spojují zabíjení Arabů, hlavně masakr v palestinských uprchlických táborech Sabra a Šatíla z 80. let. Šaron byl tehdy ministrem obrany a musel kvůli tomuto incidentu odstoupit. Pro mnohé Palestince to byl válečný zločinec, který měl stanout před Mezinárodním trestním soudem. 

Rakev se Šaronovým tělem zahalená do izraelské vlajky byla dnes vystavena v Jeruzalémě před budovu parlamentu. Prezident Šimon Peres k ní jako první položil věnec a pak se přišli loučit další Izraelci včetně Ehuda Olmerta, který se stal po Šaronově onemocnění premiérem a vyhrál v roce 2006 volby s centristickou stranou Kadima, již Šaron po odchodu z pravicového Likudu založil.

Ministryně spravedlnosti Cipi Livniová, která Kadimu vedla po Olmertovi, napsala do kondolenční knihy: "Říká se, že vojáci neumírají, ale že zmizí. Arik Šaron se ztratil před osmi lety a teď se s ním skutečně loučíme." 

V pondělí dopoledne se bude v parlamentu konat pohřební obřad a po něm pak ve vojenském konvoji bude rakev dopravena na Šaronův ranč na jihu Izraele. Doprovodí ho osm generálů armády. Šaron si přál být pohřben na ranči vedle své druhé manželky Lily.

Pohřebního ceremoniálu se zúčastní kromě izraelských politiků hosté ze zahraničí. Bude mezi nimi americký viceprezident Joe Biden, bývalý britský premiér Tony Blair, německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a jeho ruský kolega Sergej Lavrov.

Izraelští lékaři udělali chybu?

Na „Arika", jak Šaronovi familiárně říkali, vzpomínají i obyčejní Izraelci, dodává server rozhlas.cz. „Byla to mimořádná osobnost. Měli jsme ho moc rádi. Dobře vycházel s lidmi, byl to bojovník, nepěstoval si žádné ego, miloval armádu i svůj lid. Žil skromný a hezký život," připomíná si Šarona jedna z obyvatelek Jeruzaléma.

Dlouhodobého pacienta si oblíbil i nemocniční personál: „Byl to hrdina. Byl hrdinou před mozkovou mrtvicí a byl hrdinou i po těch osm let tady. Neustále jsme sledovali, jak bojuje, a to i ve svých posledních chvílích," říká Šaronova ošetřovatelka Marina Lifshitzová.

Izraelští lékaři údajně v dubnu 2006 přiznali chybu při léčení Šarona. Vyplynulo to z reportáže, kterou odvysílala izraelská televize. Nemocnice Hadasa v Jeruzalémě ale tyto informace tehdy odmítla.

Mluvčí nemocnice Hadasa uvedli, že z nahrávek nevyplývá, že by lékaři přiznali chybu při léčení, a dodali, že mají k dispozici veškerý materiál natočený izraelskou televizí. Podle reportáže způsobila chyba v léčení po první slabé mozkové mrtvici na konci roku 2005 masivní krvácení do mozku na počátku roku 2006. Lékař Joram Weiss označil na jednom ze záběrů televize léčení za mimořádné selhání. Odborný spor se vedl už několikrát o nasazení léků, které namísto aby krvácení zabránily, jej měly umožnit. Dosud vždy ale nejuznávanější experti v oboru potvrdili, že léčení odpovídalo diagnóze.

Související

Ariel Šaron zemřel

VIDEO: Pohřeb Šarona (†85). Státníci vzdali hold, Izrael varoval "šílence z Gazy"

Jeruzalém - Izraelci i významní zahraniční představitelé více než dvaceti zemí dnes vzdali hold bývalému izraelskému premiérovi Arielu Šaronovi, který zemřel po osmi letech v kómatu v sobotu ve věku 85 let. Pietní akt nejprve proběhl před budovou parlamentu v Jeruzalémě. Rakev s tělem zesnulého politika následně vojáci přepravili na ranč Šaronovy rodiny v Negevské poušti na jihozápadě Izraele, kde byla za zpěvu modliteb uložena do země.

Více souvisejících

Ariel Šaron Izrael

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy