Na pomoc českým dětem v Norsku se vybralo čtvrt milionu

Praha - Ve finanční sbírce na advokáty pro Evu Michalákovou, které byly v Norsku odebrány její děti, se za deset dní vybralo čtvrt milionů korun. Sbírku iniciovali poslanci Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Petr Mach (Svobodní) a přispělo do ní několik stovek lidí.

„Sbírka je určena na právní pomoc paní Evě Michalákové, která je v Norsku velmi nákladná. Věříme, že se nám pomocí právních prostředků i pomocí diplomacie podaří dostat děti zpátky do České republiky," zdůraznil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)..„Solidarita lidí mě velmi příjemně překvapila. Přál bych si, aby norské úřady skutečně jednaly v zájmu rodiny a případ byl co nejrychleji vyřešen," komentoval výsledek sbírky na lidoveckém webu Petr Mach (Svobodní). 

Zdroj: YouTube

Europoslanci podepisují otevřený dopis 

Poslanci Evropského parlamentu začali minulý týden podepisovat otevřený dopis norským úřadům. Podle svých slov jsou silně znepokojeni případem Michalákové, jejíž děti byly v Norsku odebrány úřady na základě nepodložených obvinění ze zneužívání. Dopis již podepsalo přes čtyřicet europoslanců.

„Za největší pochybení norský úřadů považujeme fakt, že bratři jsou vychováváni samostatně, každý v jiné rodině. Mohou se vidět jednou za měsíc. Jejich matka je může vidět pouze dvakrát ročně pouhé dvě hodiny. Proto jsme připravili otevřený dopis pro norské úřady a budeme žádat vysvětlení a nápravu," vysvětluje v tiskové zprávě Zdechovský, který je jedním z autorů dopisu.

Mezi další autory patří Kateřina Konečná (KSČM), Petr Mach (Strana svobodných občanů) a slovenský europoslanec Branislav Škripek. Pod dopis se již podepsali z českých europoslanců například Jan Zahradil a Evžen Tošenovský (oba ODS), Olga Sehnalová, Pavel Poc a Miroslav Poche (všichni z ČSSD), Pavel Svoboda a Michaela Šojdrová (oba KDU-ČSL), Jiří Pospíšil (TOP 09) a Stanislav Polčák (STAN). Dopis podepsala také většina slovenských europoslanců, němečtí, italští, španělští, polští nebo rakouští europoslanci.

Související

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) norsko

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

Přelomový verdikt: Policie může přistupovat do telefonů lidí, kteří nejsou podezřelí

Soudní dvůr Evropské unie (ESD) rozhodl, že policie může přistupovat k údajům v telefonech také těch lidí, kteří nejsou podezřelí ze závažných trestných činů. Přístupu do mobilního telefonu ale musí předcházet soudní přezkum a musí zajistit rovnováhu mezi vyšetřovacími potřebami a ochranou základních práv.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy