U Paříže byl pohřben šéf Charlie Hebdo "Charb", zazněla Internacionála

Paříž - Dnes se v městečku Pontoise u Paříže konal pohřeb slavného karikaturisty a ředitele satirického týdeníku Charlie Hebdo Stéphanea Charbonniera, přezdívaného Charb. Smutečního obřadu se zúčastnily stovky lidí, mezi nimi i vrcholní politici. Zakladatel časopisu se ovšem na Charba zlobí.

Na úvod posledního rozloučení se sedmačtyřicetiletým mužem, který podporoval Francouzskou komunistickou stranu, zazněla Internacionála a mohutný potlesk. "Charlie bude žít! Tvrdohlaví dnes oplakávají svého hrdinu a srdce se jim dme pýchou při vzpomínce na Charba. Zde leží jeden z prvních karikaturistů v dějinách, který zemřel kvůli tomu, co tvořil," prohlásil při obřadu šéf radikální levice Jean-Luc Mélenchon.

Vedle rodiny zabitého novináře a přeživších členů redakce Charlie Hebdo bylo podle místních médií několik vládních představitelů včetně ministryně spravedlnosti Christiany Taubiraové, ministryně školství Najat Vallaudové-Belkacemové a ministryně kultury Fleur Pellerinové.

Zavražděný karikaturista, jehož týmu islamisté vyčítají podle nich urážlivé zobrazování proroka Mohameda, působil v několika médiích a do Charlie Hebdo nastoupil v roce 1992. V roce 2009 se stal ředitelem vydání. O dva roky později po vydání zvláštního čísla nazvaného Charia Hebdo, které se vysmívalo islámským radikálům, byla redakce týdeníku podpálena a Charbonnier dostával výhrůžky smrtí.

"Nemám děti, nemám ženu, nemám auto a ani žádné dluhy," odpovídal Charbonnier s nadsázkou na otázky, zda se bojí o svůj život.

S projevy piety, úcty a obdivu vůči zabitému karikaturistovi kontrastuje vyjádření spoluzakladatele týdeníku a někdejšího člena jeho redakce Henriho Roussela, který obvinil Charba, že v satiře zacházel příliš daleko. "Budu vůči Charbovi nepříjemný. Byl šéf. Proč potřeboval zavést svůj tým do takového přehánění? Opravdu se na tebe zlobím, Charbe. Klid tvé duši," citoval dnes francouzský tisk 80letého bývalého karikaturistu.

Zdroj: YouTube

Související

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

Francie si připomněla oběti útoku na redakci Charlie Hebdo

U příležitosti šestiletého výročí teroristických útoků na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami, při nichž zahynulo 17 lidí, se dnes v Paříži v omezeném počtu sešli francouzští představitelé na neokázalém pietním obřadu, informovala agentura AFP. Jde o první připomínku útoků z ledna 2015 od doby, kdy soud v Paříži v polovině prosince vynesl rozsudky nad víc než desítkou spolupachatelů útoků.

Více souvisejících

Teroristické útoky ve Francii: na redakci týdeníku Charlie Hebdo (7. ledna 2015) a košér obchod (8. ledna 2015) Charlie Hebdo Francie

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy