Smrt Litviněnka byla vražda, nařídilo ji Rusko. Británie má důkaz

Londýn - Britské úřady získaly od americké rozvědky informace, které potvrzují, že za smrtí bývalého agenta ruské tajné služby Alexandra Litviněnka v roce 2006 stála Moskva. Napsal o tom dnes britský deník The Daily Telegraph, podle nějž vyšetřovatelé obdrželi záznamy elektronické komunikace mezi hlavními podezřelými od americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA). Záznamy sice nelze použít u soudu, podle novinářů ale dokazují, že Litviněnkova smrt byla "státem nařízená vražda" ze strany Ruska.

Litviněnko jako agent pracoval nejdříve pro Sovětský svaz a poté pro Rusko, později ale začal kritizovat vedení země i poměry v rozvědce. Nakonec v roce 2001 získal politický azyl v Británii. Na podzim 2006 se při schůzce s dalšími ruskými agenty otrávil izotopem polonia 210, který byl podle všeho v čaji. Zemřel tři týdny poté 23. listopadu.

Britské úřady od začátku považují za hlavního podezřelého z vraždy bývalého ruského agenta Andreje Lugového. Moskva to ale trvale popírá.

V úterý u londýnského soudu začíná jednání v rámci veřejného vyšetřování týkající se Litviněnkovy smrti. To začalo loni poté, co veřejné vyšetřování na žádost Litviněnkovy vdovy připustila britská vláda. První neveřejné vyšetřování před devíti lety se totiž nesmělo dotknout tajných důkazů spojených s možnou rolí Ruska v zabití agenta, a právě tyto informace byly podle Mariny Litviněnkové klíčové.

Podle The Daily Telegraph záznamy od NSA jasně ukazují na Rusko a na jeho podíl na Litviněnkově vraždě. Deník dovozuje, že právě díky těmto informacím si zřejmě britští politici byli od začátku jistí svou verzí, když ze smrti ruského emigranta veřejně obvinili Moskvu.

Britští novináři prý mají k dispozici i audionahrávku samotného Litviněnka, na níž hovoří o svém soukromém vyšetřování vazeb ruského prezidenta Vladimira Putina na zločinecké prostředí. Právě tento záznam prý naznačuje, že Litviněnko mohl být zabit proto, že jeho zvědavost se stala ruským představitelům velmi nepohodlnou.

Také soudce Robert Owen, který má Litviněnkovu kauzu na starosti, minulý týden uvedl, že má k dispozici jasné důkazy o zapojení Ruska.

Související

Alexandr Litviněnko

Údajně zemřel ruský agent, který měl otrávit Litviněnka

Na následky onemocnění covidem-19 zemřel dnes v Moskvě Dmitrij Kovtun, jeden ze dvou bývalých ruských agentů obviněných Británií z otravy kritika Kremlu Alexandra Litviněnka v roce 2006. O úmrtí informovala tisková agentura TASS s odvoláním na blízký zdroj z Kovtunova okolí.
Alexander Litviněnko

Rusko je odpovědné za smrt Alexandra Litviněnka, rozhodl evropský soud

Rusko je odpovědné za smrt zběhlého ruského agenta Alexandra Litviněnka v jeho londýnském exilu v roce 2006. Uvedl to ve svém dnešním verdiktu Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku. Bývalý agent ruské tajné služby FSB a kritik prezidenta Vladimira Putina byl otráven vzácným radioaktivním izotopem polonia 210.

Více souvisejících

Alexander Litviněnko Velká Británie Rusko

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy