Levicová SYRIZA jasně vyhrála řecké volby. Tsipras premiérem již dnes?

Atény - Levicová opoziční strana SYRIZA jasně vyhrála nedělní předčasné parlamentní volby v Řecku, ale nezískala absolutní většinu a bude muset hledat koaliční spojence. Jako nejpravděpodobnější se jeví spojenectví s pravicovou stranou Nezávislí Řekové (ANEL), s jejímž vedením bude předseda SYRIZY Alexis Tsipras jednat už dnes dopoledne. Čeká se, že šéf vítězné strany bude ještě dnes jmenován premiérem; nový kabinet by mohl představit do poloviny týdne.

SYRIZA, favorit voleb, vyhrála mnohem přesvědčivěji, než se očekávalo. Po sečtení 99,8 procent hlasovacích lístků získala 36,3 procenta hlasů; i s bonusem 50 křesel pro vítěze má ovšem ve 300členném parlamentu "pouze" 149 poslanců. K absolutní většině jí tedy dva mandáty chybí. Druhá skončila dosavadní vládní pravicová strana Nová demokracie (ND) se ziskem 27,8 procenta hlasů, což znamená 76 poslanců.

Menším koaličním partnerem SYRIZY se podle všeho nejspíš stanou nacionalističtí Nezávislí Řekové, kteří získali 4,8 procenta hlasů a 13 poslanců. Schůzka Tsiprase a šéfa Nezávislých Řeků Panose Kammenose byla naplánována na dnešní dopoledne, podle řeckých médií ale oba politici uzavřeli rámcovou dohodu už předem.

Vítězná strana se chystá sejít i s předáky středolevé strany Potami (Řeka), která získala šest procent hlasů, a se zástupci komunistů, které ve volbách podpořilo 5,6 procenta voličů. Lídr strany Potami Stavros Theodorakis nicméně naznačil, že do vlády se vstoupit nechystá, i když budoucí koalici možná podpoří.

Ve volbách uspěli i neonacisté ze Zlatého úsvitu, kteří získali 6,3 procenta hlasů. Naopak socialisté (PASOK), kteří dosud tvořili vládu s ND, od posledních voleb v roce 2012 přišli o polovinu příznivců a dostali jen 4,7 procenta hlasů.

Výsledky znamenají, že poprvé po 40 letech nebudou u moci ani konzervativci z ND, ani socialisté, tedy dvě síly, jež řecké politice dominovaly od pádu vojenské junty v roce 1974.

SYRIZA usiluje o změnu smluv s mezinárodními věřiteli a chce s nimi vyjednat řadu úlev. Voliči této politické strany se rekrutují hlavně z řad lidí, kteří jsou již unaveni drakonickými úspornými opatřeními a na které ekonomické problémy doléhají nejvíce. Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od té doby zemi drží nad vodou zahraniční věřitelé, tedy Evropská centrální banka, Evropská komise a Mezinárodní měnový fond.

Řecko už od věřitelů dostalo ve dvou kolech asi 240 miliard eur (6,7 bilionu Kč). Státní dluh Řecka dosahuje asi 320 miliard eur (8,9 bilionu Kč) a je druhý největší na světě za Japonskem. Tsipras už dříve naznačil, že se bude snažit s věřiteli dohodnout odpis většiny dluhu, i když partneři Řecka v čele s Německem dali jasně najevo, že na takový požadavek nehodlají přistoupit.

"Řecký lid dnes psal historii," řekl v neděli večer Tsipras v projevu před jásajícím davem na jednom z aténských náměstí. Vítězstvím jeho strany Řecko prý opouští politiku úsporných opatření a vymaňuje se z dosavadního ponížení. Následovat prý bude "radikální změna", která zemi vyvede ze začarovaného kruhu šetření. Řecko podle něj přinese naději celé Evropě.

Související

Řecko, státní vlajka

Atény nevylučují nové volby

Atény - Řecko by mohlo vyhlásit referendum nebo předčasné parlamentní volby v případě, že představitelé eurozóny odmítnou jeho plány reforem. Italskému deníku Corriere della Sera to sdělil řecký ministr financí Janis Varufakis.
Alexis Tsipras /SYRIZA/, nový řecký premiér

Řecká vláda rozprodává limuzíny, ministři musejí do práce i pěšky

Atény - Po drtivém volebním vítězství řecké levicové strany SYRIZA před více než týdnem začíná její vláda plnit jeden ze svých předvolebních slibů: že se její činitelé nebudou povyšovat nad běžné občany. Vedle fotograficky hojně zdokumentovaného zvyku chodit v saku a rozhalené košili bez kravaty, jak je pro dělnickou třídu svátečně zvykem, začala vláda také rozprodávat vozový park ministerstev.

Více souvisejících

Volby v Řecku (25. 1. 2015) Syriza (řecká levice) Alexis Tsipras

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy