ANALÝZA | Analýza mluví jasně: Kteří politici na Slovensku nejvíc lžou?

Bratislava - Projekt Demagog.cz si už získal v Česku renomé, funguje ale i na Slovensku (Demagog.sk). Z analýzy výroků v diskuzních pořadech za uplynulých pět let vyplývá, že i politici pod Tatrami často říkají nepravdu, mlží či uvádějí zavádějící informace. Přesto to ještě není úplně nejhorší.

"Není pravdivý obvyklý názor lidí, že politici klamou. Většinou politici mluví pravdu," řekl dnes novinářům manažer projektu Matúš Sloboda. Zatímco v roce 2010 podíl pravdivých výroků slovenských politiků v debatách dosáhl pouze 56,4 procenta, v minulém roce to již bylo 70,1 procenta.

"Čeští kolegové ověřují jen žhavá témata, u nichž může být konfrontace politiků větší, což může zvyšovat počet neověřitelných a zavádějících výroků," upozornil Sloboda.

Vůbec největší podíl nepřesných výroků v diskuzních relacích mezi nejčastěji hodnocenými slovenskými politiky v letech 2010 až 2014 portál Demagog.sk zjistil u místopředsedy Směru-SD a bývalého šéfa slovenské sněmovny Pavola Pašky, na dalších místech skončili další představitelé nynější jednobarevné vlády sociálních demokratů, a to ministr vnitra Robert Kaliňák a premiér Robert Fico. Za nepravdivé portál označil například časté výroky politiků Směru-SD, že strana nikdy neprivatizovala nebo že prosadila největší zvýšení minimální mzdy.

Naopak nejvíce pravdivých výroků zjistil portál u současného poslance Evropského parlamentu a šéfa opoziční strany Svoboda a solidarita Richarda Sulíka, za ním skončili neúspěšný prezidentský kandidát a předseda neparlamentní strany Sieť (Síť) Radoslav Procházka a expremiérka Iveta Radičová. Z politiků Směru-SD v hodnocení nejlépe skončil ministr financí Peter Kažimír.

"Oblíbenými faktickými nepřesnostmi politiků jsou obecně ekonomické údaje týkající se nezaměstnanosti, deficitu, ekonomického růstu, srovnání Slovenska s jinými zeměmi a srovnání s předchozími vládami," upozornili autoři projektu.

Související

Více souvisejících

Slovensko politici demagog.cz

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy