Má země ztratila přítele, píše Zeman rodině Wintonových

Praha/Londýn - Mezi ty, kteří kondolovali rodině Nicholase Wintona, se zařadil i český prezident Miloš Zeman. Česká republika si ho podle prezidenta velmi vážila, jeho smrt označil za "smutnou chvíli naplněnou bolestí". Přinášíme vám celý dopis.

Vážená Barbaro,Vážený Nicholasi,

se zármutkem jsem dnes přijal zprávu o úmrtí Vašeho otce - Sira Nicholase Wintona. Chtěl bych Vám a členům Vaší rodiny vyjádřit touto cestou upřímnou soustrast. Činím tak jménem svým a jménem všech občanů České republiky, kteří Sira Nicholase chovali ve velké úctě a vážili si jej.

Vždy je velmi obtížné psát soustrastný dopis a volit slova, která mají být útěchou a povzbuzením. Inspirací nám v takových chvílích může být osobní vzpomínka, intenzivní prožitek, něco, co máme s osobou toho, kdo odešel, přirozeně spojeno. Sir Nicholas byl pro mnohé zosobněním hrdinství a lidskosti. Aniž by jej mohli osobně poznat a mluvit s ním, vážili si jej pro jeho odvahu a statečnost, které pomohly zachránit množství lidských životů.

Byl jsem rád a poctěn, když Sir Nicholas přijel do Prahy v říjnu loňského roku, aby zde převzal nejvyšší vyznamenání mé země jako výraz uznání a díků. I když dlouho nebylo zřejmé, zda mu jeho zdravotní stav dovolí cestu absolvovat, vím, že jeho první spontánní reakcí na mé pozvání doručené mu o několik měsíců dříve byl nadšený souhlas spojený s otázkou, zda se bude moci během letu podívat do pilotovy kabiny. To byl pro mě Sir Nicholas – muž rozhodný, nápaditý, s nádherným a živým smyslem pro humor. Setkání s ním a Wintonovými dětmi na Pražském hradě bude pro mě vždy patřit k těm nejvzácnějším.

Sir Nicholas měl mnoho přátel doma i v zahraničí. Mohlo by se tak zdát, že jeho památka patří mnohým. V této smutné chvíli ale nesmíme zapomínat na to, že Vám – jeho nejbližším – odešel otec, dědeček, přítel a rádce - zkrátka někdo, kdo do Vašich životů vždy přirozeně patřil a byl jejich součástí. Díky Vám mohl prožít klidný závěr bohatého života, obklopený láskou a pochopením. To je veliký dar, za který se patří také poděkovat.

Když od nás navždy odchází někdo, koho známe, je to smutná chvíle naplněná bolestí. V Siru Nicholasovi ztratila má země přítele, kterého budeme všichni postrádat. Tím, co během svého života dokázal, se ale nesmazatelně zapsal do historie. A je na každém jednom z nás, abychom tento zápis střežili a nenechali upadnout v zapomnění. Na Sira Nicholase Wintona Česká republika nezapomene.

Miloš Zeman

prezident České republiky

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Nicholas Winton

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy