Rusko hrozí českým vývozcům květin embargem

Moskva - Na konflikt mezi Moskvou a Západem mohou doplatit čeští vývozci květin. Ruská veterinární a fytosanitární inspekce jim dnes pohrozila embargem a obvinila je, že i přes varování přeprodávají do Ruska závadné řezané květiny z Nizozemska. A na ty prý mají Rusové alergii.

Ruský úřad Rosselchoznadzor možná zakáže dodávky květin z řady evropských zemí, především ze Slovenska a Česka, protože dál certifikují nebezpečné květiny z Nizozemska, řekl dnes agentuře Interfax šéf ruské inspekce Sergej Dankvert.

Rusko počátkem srpna fakticky rozhodlo o zákazu dovozu nizozemských řezaných květin. Rozhodnutí zdůvodnilo problémy s hmyzími škůdci. Podle nizozemských komentářů ale může být krok spojen se sporem ohledně sestřelení malajsijského dopravního letadla nad ukrajinským Donbasem loni v červenci. Z útoku na civilní letoun, v němž cestovali převážně Nizozemci, obviňuje nizozemská vláda východoukrajinské povstalce podporované Moskvou.

Rusko ještě koncem července vyzvalo české, slovenské, polské, pobaltské, maďarské a bulharské úřady, aby při reexportu nizozemských květin do Ruska nevydávaly nutná fytosanitární osvědčení. Český Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) po vydání ruského zákazu oznámil, že osvědčení na nizozemskou produkci mířící do Ruska vydávat nebude.

Rosselchoznadzor si ale v dnešním prohlášení stěžuje, že úřady evropských zemí včetně Česka závazek neplní. Rosselchozdnadzor také podle ruských médií dostává stížnosti na kvalitu nizozemských květin, které prý vyvolávají alergické reakce ruských zákazníků.

Podle českého ministerstva zemědělství je problém přibližně v jednom procentu rostlin, což není důvod pro zákaz exportu. Podle českého ministerstva zemědělství obdržel Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský úřední zprávu od Rusů teprve před několika dny.

Podle ní bylo v Rusku zadrženo 480 kusů rostlin se škůdci z celkem 361.799 dovezených z ČR do RF. "Obecně lze konstatovat, že výskyt škodlivých organismů v rozsahu kolem procenta není důvodem pro zastavení dovozu z příslušné země," sdělil ČTK mluvčí resortu Hynek Jordán.

Dopad na české pěstitele by stejně nebyl velký. Podle statistiky Svazu květinářů a floristů ČR bylo Rusko až na šestém místě v exportech, v loňském roce se tam zaslala necelá dvě procenta vyvezených květin v hodnotě 11,4 milionu korun. Pro ČR je naopak důležitý vývoz do Nizozemí, kam se dováží květiny za 292,5 milionů korun.

Související

Více souvisejících

Rusko Květiny Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy