Uprchlíci nám umírají na dvorku. Najděte v sobě lidskost, vyzývají slavné osobnosti

Bratislava – Slavné slovenské osobnosti i stovky lidí podepsalo „Výzvu k lidskosti“, které vznikla včera v souvislosti se zprávou o nálezu kamionu s mrtvými běženci v Rakousku. K výzvě se přidal i slovenský prezident Andrej Kiska.

„Před naším prahem dnes zemřelo 50 lidí. Dětí, žen a mužů. Žádní teroristi, byli to lidé, kteří utíkali před válkou. Zemřeli v hrozných podmínkách. Udusili se v uzavřené dodávce na kraji dálnice. Nestalo se to v Africe, nestalo se to ve Středomoří, nestalo se to v koncentračních táborech během druhé světové války. Stalo se to pár kilometrů od Slovenska, ve 21. století. Pokud jsme si mysleli, že utrpení uprchlíků je něco vzdálené, něco, co se nás netýká, od dnes to již nemůžeme tvrdit," píše se ve výzvě, kterou na několik hodin podepsalo více než 2 tisíce Slováků.

//

VÝZVA K ĽUDSKOSTIPred naším prahom dnes umrelo 50 ľudí. Detí, žien a mužov. Neboli to teroristi, boli to ľudia, ktorí...

Posted by Výzva k ľudskosti on 27. srpen 2015

Právě tato událost podle textu výzvy ukázala, že otázka uprchlíků není jen abstraktní politický problém, „Je to otázka života a smrti konkrétních lidí. Žádný slušný člověk, který na vlastní oči vidí někoho umírat, nemůže zůstat lhostejný. Musí se snažit okamžitě pomoct. Vyzýváme vládu SR, aby ihned podnikla kroky, které pomohou zmírnit břemeno zemí, které jsou nejvíce vystaveny uprchlické vlně a zmírnila utrpení uprchlíků," píše se v dokumentu.

Slovensko má podle signatářů vybudovaný fungující systém podpory určený žadatelům o azyl. Pomoc nabídli i některé organizace a dobrovolníci. I proto vyzývají lidé vládu, aby okamžitě začala jednat a připravila akční plán pro pomoc uprchlíkům. „Nenechme lidí trpět a umírat před naším prahem," píše se ve výzvě.

Dokument za několik hodin podepsalo více než 2300 Slováků, kromě nich jsou pod výzvou podepsány i některé slavné osobnosti jako Emília Vášáryová, moderátor Martin „Pyco" Rausch, zpěvák Michal Kaščák, spisovatel Michal Hvorecký nebo kancelář Veřejného ochránce práv.

Dokument na sociálních sítích podpořil i slovenský prezident Andrej Kiska. „Potřebujeme hlas lidskosti. To, co se dnes stalo pár kilometrů od našich hranic v Rakousku, je nelidská hanebnost a strašná tragédie. Vážně mě znepokojuje, že někteří lidé ani tváří v tvář takové tragédii nedokáží pocítit alespoň soucit. Proto jsem rád, že i ze Slovenska se ozývá hlas lidskosti a solidarity.

Upřímnou soustrast pozůstalým těchto neznámých nešťastných lidí," komentoval dokument státník.

Související

Více souvisejících

Slovensko Andrej Kiska Mrtví uprchlíci v Rakousku (27.8.2015)

Aktuálně se děje

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel se zranil na motorce. Je v nemocnici

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale bude nutné krátké pozorování v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Tuto informaci dnes večer zveřejnila prezidentská kancelář na sociální síti X. 

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Maďarské tajné služby mají informace o atentátu na Fica

Maďarské tajné služby jsou v neustálém kontaktu se slovenskými tajnými službami, jakož i se službami jiných zemí, například v rámci sítě evropských zemí či členských zemí NATO. Maďarsko tak má informace o tom, co se stalo při atentátu na předsedu slovenské vlády Roberta Fica.

včera

Jiřina Ekrt Jirušková

Jak se chovají Češi na dovolené? Rádi si připlatí za luxusnější služby, říká manažerka cestovky

V posledních letech je vidět rostoucí zájem o nákup dovolených mezi seniory. Meziročně se zdvojnásobil počet lidí ve věku nad 70 let, kteří si objednali letní zájezd. Obecně pak platí, že v České republice roste zájem o dovolené a zájem nesnížily ani vyšší životní náklady. Loňské predikce ekonomů, kteří vyhrožovaly propadem zájmu o dovolené se nenaplnil, zájezdy se kupují vesele dál. Češi si naopak rádi připlatí za luxusnější dovolenkové zážitky, ať už jde o dopravu letadlem či all inclusive služby, říká v rozhovoru PR managerka Invia.cz Jiřina Ekrt Jirušková.

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

včera

včera

včera

včera

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

včera

včera

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

včera

včera

včera

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

včera

včera

Rusko zaútočilo na město Cherson. Ukrajina poslala rakety na Belgorod

Město Cherson na jihu Ukrajiny se ve čtvrtek ráno stalo terčem ruské palby. O incidentu informoval gubernátor Chersonské oblasti Roman Mročko. Ve zprávě na síti Telegram uvedl, že exploze byly slyšet v částech města poblíž řeky Dněpr.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy