Invaze do Iráku má nečekanou dohru. O co se jedná?

"Bývalý (britský) premiér (Tony Blair) trvá na tom, že ohledně Iráku učinil správnou věc. Jak s tím však naloží Chilcotova vyšetřovací komise?" pokládá zásadní otázku ve svém úvodníku server The Telegraph. Vlivný britský deník přinesl neotřelou interpretaci nedávného interview, v němž se Blair podle mnohých omluvil za to, že zatáhl Spojené království do války v Iráku na základě falešných důkazů.

Blair myslí, že jednal správně

"Rozhovor Tonyho Blaira pro CNN o irácké válce některé kruhy interpretují jako omluvu za invazi před více než dvanácti lety. O nic takového nešlo: Toto pro bývalého premiéra nebyl moment jako pro (bývalého amerického prezidenta Richarda) Nixona rozhovor s (moderátorem Davidem) Frostem. Ve skutečnosti Blair necítí, že něco takového potřebuje, jelikož zůstává přesvědčen, že jeho akce byla za daných podmínek správná," deklaruje úvodník.  

"Je pro mě velmi těžké se omluvit za odstranění Saddáma," cituje The Telegraph slova Tonyho Blaira.

"Ačkoliv litoval, že zpravodajské informace, na jejichž základě se rozhodnutí učinilo, byly špatné a lamentoval nad následujícími chybami, nezříká se rozhodnutí, kterým vojska Spojeného království do konfliktu zavedl," míní britský deník.   

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Přestože svržení iráckého diktátora bylo nevyhnutelným důsledkem operace vedené Amerikou a Británií v roce 2003, nepředstavovalo její zdůvodnění. Blair vytrvale říkal poslancům, že důvodem proč podpořit akci George W. Bushe proti Iráku bylo podepřít vládu mezinárodního práva, jelikož Saddám se odmítal řídit rezolucemi OSN ohledně inspekcí zbraní hromadného ničení," připomíná The Telegraph.

Příprava na boj

"Nyní však víme - a připustil to i Blair, stejně jako to dokazuje dokumentace předaná Chilcotově vyšetřovací komisi před čtyřmi lety - že podporu prezidentu Bushovi, ať se stane cokoliv, slíbil nejméně rok před samotnou invazí. Emaily zveřejněné bývalou (americkou) ministryní zahraničí Hillary Clintonovou to potvrzují," dodává komentář.     

"Co v takovém případě můžeme vyvozovat z Blairova rozhovoru a jeho načasování? Koncem tohoto týdne sir John Chilcot konečně představí časový plán zveřejnění své dlouho odkládané zprávy. Blair - který jako klíčový protagonista již viděl ty sekce, jež jsou pro něj kritické - se ujišťuje, že je připravena politická půda, aby mohl bojovat za obhajobu své pověsti," domnívá se deník.      

"Z interview pro CNN by se mohlo zdát, že bývalý premiér očekává, že bude kritizován za chyby v plánování po invazi a rovněž předvídá, že bude učiněno spojení mezi zhroucením Iráku do sektářské občanské války a vzestupem extremistů z Islámského státu v Iráku a Levantě. Blair prohlásil, že Irák by možná prošel tím samým jako Sýrie, pokud by Saddám zůstal u moci, a to kvůli silám, které vypustilo arabské jaro," pokračuje britský server.     

"To už je však psaní alternativní historie - toho, co by se možná stalo, pokud by nepřijal určitá rozhodnutí. Blair musí obhájit, co se skutečně proběhlo, nikoliv to, co se nestalo," uzavírá rázně The Telegraph.

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Související

Více souvisejících

Velká Británie Tony Blair Irák

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy