Přesuňte afghánskou rodinu, nařídil evropský soud. Česko ji rovnou vyhostí

Praha/Štrasburk – Evropský soud pro lidská práva vyzval české úřady, aby přemístily afghánskou rodinu, které je aktuálně umístěna v Bělé-Jezové do jiného zařízení. Podmínky, ve kterých teď žijí, jsou podle soudu nehumánní.

Česko by mělo do středeční půlnoci přemístit afghánskou rodinu s nezletilými dětmi z Bělé-Jezové do jednoho z dalších zařízení. K tomuto přesunu úřady vyzval Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, kterému se nelíbí podmínky, které v Bělé uprchlíci mají.

Rodina je v zařízení v Bělé od 1. září, návrh na vydání předběžného opatření poslala štrasburskému soudu Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU). Podle verdiktu soudu má být rodina přemístěna někam, ke není porušován článek 3 evropské úmluvy o ochraně lidských práv. V něm se mluví o zákazu mučení, ponižujícího a nelidského zacházení nebo trestání. Do dvou týdnů má navíc vláda odevzdat veškeré dokumenty a informace týkající se podmínek v zařízení v době, kdy tam rodina žila, včetně informací o počtu umístěných osob, hygienických podmínkách a podmínkách pro děti.

„Soud potvrdil existenci nehumánních podmínek pro rodiny s dětmi v detenčním zařízení v Bělé pod Bezdězem, na které neziskové organizace včetně OPU dlouhodobě upozorňují. Doufáme, že toto rozhodnutí, i když předběžné povahy, bude mít zásadní vliv na změnu v systému umísťování dětí do detenčních zařízení," uvedla právnička OPU Tereza Bártová.

Ministertvo vnitra následně uvedlo, že afghánskou rodinu propustí. Podle vnitra nejde o reakci na rozhodnutí tohoto soudu. Pominuly důvody pro zajištění a rodina bude vyhoštěna.

Rodina, které mířila z afghánského Kuduzu do Německa, má tři děti ve věku pět, šest a 16 let plus patnáctiletý bratr matky. Jeden ze synů má epilepsii a podle OPU se mu v zařízení v Bělé nedostává potřebné lékařské péče.

Cizinci zatím nemají náhradní doklady a nebyla ověřena jejich totožnost. "I nadále bude cizinecká policie činit kroky za účelem realizace správního vyhoštění," doplnila Malá. Rodina tak po propuštění zároveň dostane lhůtu, během které bude muset Česko opustit. V některých případech jsou vyhoštěné cizince odveze na hranice policejní eskorta.

OPU zatím nemá informaci o vyhoštění. Podle Martina Rozumka z OPU by pro rodinu bylo nejhorší vyhoštění do Afghánistánu. Česká policie podle něj na rozdíl od ostatních evropských států vydává správní vyhoštění i lidem z Afghánistánu, jejich transfer ale nezajišťuje. "Pokud budou vyhoštěni do Rakouska, nebyla by to tragédie," řekl Rozumek ČTK.

Související

Česká televize

Přijde omluva? Moderátor ČT si rýpnul do Zemanovců

Praha - Moderátor a novinář České televize Michal Kubal si nenechal líbit kritiku veřejnoprávní televize od Strany Práv Občanů, která minulý rok kroutila hlavou nad tím, že v hlavní zpravodajské relaci odvysílala pouze deset sekund příspěvku, který se týkal možného teroristického útoku ze strany uprchlíků z azylového centra v Bělé pod Bezdězem.

Více souvisejících

Bělá pod Bezdězem uprchlíci

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Kyjev: Ukrajinci v cizině sedí v restauracích, zatímco doma umíráme. Evropské státy začnou vracet brance do vlasti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy