Vláda polské premiérky Kopaczové podala demisi

Varšava - Polská premiérka Ewa Kopaczová dnes na první schůzi nového parlamentu podala demisi své vlády. Prezident Andrzej Duda ji přijal.

"Nezapomeneme na žádný váš slib. Jestli nás nová vláda zavede ze Západu na Východ, budeme mít připravenu mapu pro návrat do normálnosti," řekla Kopaczová na adresu vítězů voleb, konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS).

PiS má v novém Sejmu, dolní komoře parlamentu, jako první strana od pádu komunismu v roce 1989 dostatečnou většinu poslanců na to, aby vytvořila vládu sama, bez potřeby koaličních spojenců. PiS však nemá dvoutřetinovou většinu, potřebnou ke změnám ústavy.

"Demokracie spočívá v tom, že se vlády střídají. Dneska moc v Polsku přebírá PiS. Ačkoliv se tomu samozřejmě netěšíme, respektujeme tento výsledek voleb," poznamenala Kopaczová a ironicky popřála nové vládní straně, aby vše dělala lépe než její Občanská platforma (PO), vládnoucí Polsku předchozích osm let.

Nový Sejm zvolil do svého čela Marka Kuchcińského z PiS. Pro nového maršálka hlasovalo 409 z 458 přítomných poslanců, zatímco jeho soupeře, nejstaršího poslance Kornela Morawieckého z hnutí Kukiz'15 podpořilo 42 zákonodárců.

Předpokládá se, že v příštích dnech se novou polskou premiérkou stane Beata Szydlová, přesné datum ale ještě nebylo stanoveno. Složení nové vlády bylo nicméně oznámeno již v pondělí. Za nejkontroverznější osobu je pokládán příští ministr obrany Antoni Macierewicz, který je znám jako stoupenec teorie spiknutí jako vysvětlení katastrofy vládního letadla s polským prezidentem Lechem Kaczyńským u ruského Smolenska v roce 2010.

Související

Opoziční konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) přesvědčivě vyhrála dnešní volby v Polsku

Polské volby: Konzervativci jasně vyhráli parlamentní bitvu, premiérka Kopaczová oznámila porážku

Varšava – Opoziční konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) přesvědčivě vyhrála dnešní volby v Polsku, když podle odhadů výsledků získala 39,1 procenta hlasů. Druhá vládní Občanská platforma (PO) dostala 23,4 procenta a její šéfka a premiérka Ewa Kopaczová již přiznala porážku. Pokud se dosavadní trend potvrdí, PiS by ziskem 242 mandátů ze 460 v dolní komoře mohla poprvé od pádu komunismu vytvořit jednobarevnou většinovou vládu a ukončit tak osm let hegemonie liberálů. Do parlamentu se podle odhadů dostanou ještě tři menší strany.

Více souvisejících

Ewa Kopaczova Polský parlament

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy