Lidé házeli po dinosaurech kamení? Polská expremiérka má z ostudy kabát

Bývalá polská premiérka Ewa Kopaczová se stala předmětem vtipů, protože v jednom rozhovoru mluvila o tom, jak lidé házeli kameny po dinosaurech. Vyšlo najevo, že zapomněla, že dinosauři vyhynuli o mnoho milionů let dříve, než se objevili první lidé.

Kopaczová, nyní poslankyně největší polské opoziční strany, Občanské platformy, v rozhovoru hovořila kromě jiného o nahrávkách s předsedou vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslawem Kaczyńským, které v uplynulých dnech zveřejnil deník Gazeta Wyborcza.

Na nich mluví o neuskutečněných plánech, aby společnost napojená na jeho národně-konzervativní stranu postavila v centru Varšavy dva mrakodrapy. To opozici pobouřilo.

"Tehdy, když ještě žili dinosauři a lidé neměli moderní zbraně .... na ně házeli kameny," řekla Kopaczová. "Jasně, od jednoho kamene (dinosaurus) nezahynul, ale jestli házeli měsíc, dva, tak ho natolik oslabili, že ho mohli přemoci," přiblížila Kopaczová strategii, kterou její strana zvolila proti Právu a spravedlnosti.

Novinářka, která s ní interview dělala, jí upozornila, že to byli mamuti, koho lidé v dávné minulosti lovili. Kopaczová na to ale nereagovala.

Uživatelé sociálních sítí v Polsku si nyní z Kopaczové a jejího přešlapu dělají legraci, na základě Flinstounových jí třeba připomínají, že "lhala o lidech a dinosaurech", protože žili v symbióze. Na jiném obrázku se zase ptá jistého muže, který má před sebou plátek masa, z čeho je. "Z dinosaura," odpoví jí.

Ewa Kopacz: "Przypomnę trochę strasznie dawne czasy, wtedy, kiedy jeszcze dinozaury były, a ludzie nie mieli żadnych strzelb, nie mieli żadnej broni, która pozwoliłaby ich zabić. Wie pani, co wtedy robili? Rzucali kamieniami w tego dinozaura". pic.twitter.com/AaNUd66AZf

— Zbigniew Kozlow (@ZbigniewKozlow) 31. ledna 2019

Portál dziennik.pl připomíná, že dinosauři vyhynuli asi před 66 miliony let. První lidé se v Africe objevili zřejmě teprve před 200.000 lety. Lidé a dinosauři vystupují společně jedině ve filmech o cestách v čase, kresleném filmu Flinstounovi nebo některých dílech Jurského parku.

Související

Opoziční konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) přesvědčivě vyhrála dnešní volby v Polsku

Polské volby: Konzervativci jasně vyhráli parlamentní bitvu, premiérka Kopaczová oznámila porážku

Varšava – Opoziční konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) přesvědčivě vyhrála dnešní volby v Polsku, když podle odhadů výsledků získala 39,1 procenta hlasů. Druhá vládní Občanská platforma (PO) dostala 23,4 procenta a její šéfka a premiérka Ewa Kopaczová již přiznala porážku. Pokud se dosavadní trend potvrdí, PiS by ziskem 242 mandátů ze 460 v dolní komoře mohla poprvé od pádu komunismu vytvořit jednobarevnou většinovou vládu a ukončit tak osm let hegemonie liberálů. Do parlamentu se podle odhadů dostanou ještě tři menší strany.

Více souvisejících

Ewa Kopaczova Dinosauři Polsko

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

Ukrajinští vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy