V Paříži se demonstruje proti klimatické dohodě, aktivisté ji označují za nedostatečnou

Paříž – K Paříži vrcholí klimatická konference, na které zástupci zemí z celého světa jednají o budoucnosti planety. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius oznámil, že brzy zřejmě dojde k přijetí dohody. Proti kompromisnímu návrhu však někteří lidé v centru francouzské metropole protestují.

Protestující v centru Paříže dnes předem odmítli poslední kompromisní návrh vznikající klimatické dohody, který Fabius představuil v sobotu v poledne. Demonstranti dokument hodnotí jako příliš slabý a nedostatečný.

Psali jsme:
Klimatický summit: Udržet oteplování pod dvěma stupni, tak zní závěrečný návrh
 

Hnutí Greenpeace naopak dohodu vítá. Jeho ředitel Kumi Naidoo upozornil na deklarovanou snahu udržet do konce století globální oteplování pod dvěma stupni Celsia a co nejblíže půldruhému stupni. Podle něj to znamená, že se do historie odebere „průmysl fosilních paliv".

Americký ministr zahraničí John Kerry uvedl, že dohoda nejspíš bude dnes přijata. Zástupci více než 190 zemí, které v Paříži jednají, by se k závěrečnému rozhodnutí měli sejít podle posledních informací v 15:45 SEČ.

Související

Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO

Babiš hájí Česko: Klimatické závazky dodržujeme. Na rozdíl od jiných...

Česká republika na dnešním klimatickém summitu OSN hovořit nebude, ačkoli dodržuje závazky z pařížské klimatické konference z roku 2015. Dnes to novinářům v newyorském sídle OSN řekl český premiér Andrej Babiš, který poukázal na to, že naopak země, které sliby neplní, dnes prostor ke stanovení dalších klimatických výzev dostaly.

Více souvisejících

Klimatický summit v Paříži (2015) Francie

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy