Řecko zasaženo uprchlickou vlnou? Europoslankyně upozornila na závažnou skutečnost

Palermo/Praha - Poslankyně Evropského parlamentu Michaela Šojdrová navštívila koncem týdne v sicilském Palermu středisko pomoci migrantům a vystoupila na konferenci k tématu respektu k právům dětí při řešení migrační krize pořádané ve spolupráci s UNICEF. Cestu do Palerma uskutečnila na pozvání své kolegyně z parlamentní meziskupiny pro práva dítěte, významné italské právničky Cateriny Chinnici. Šojdrová ve svém příspěvku zdůraznila sdílenou odpovědnost na národní i evropské úrovni.

„Migrační krize ukazuje nutnost a také výhody společného řešení na úrovní EU. Ale solidarita musí být doprovázena účinnými bezpečnostními opatřeními a bezpečnost musí být spolu se solidaritou na prvním místě. Česká republika má zkušenost s integrací uprchlíků z Balkánu a Ukrajiny, jsme připraveni pomáhat i nyní. Nechybí dobrá vůle, ale chybí skutečné řešení a tím je mír na Blízkém východě a usmíření mezi náboženskými a národnostními skupinami. To jsou zásadní podmínky pro řešení této migrační krize, ve které jsou děti nevinnými oběťmi," uvedla europoslankyně.

Konference se soustředila na ochranu dětí a mladistvých, kteří představují až třetinu příchozích migrantů, včetně velkého zastoupeni nedoprovázených. Tyto děti jsou zvláštní skupinou, kterou je třeba zohlednit a věnovat jim pozornost. Podle poslankyně Chinnici jsou ohroženy třemi hlavními riziky: obchodem s lidmi (prostituce, otrocká či ilegální práce), obchodováním s lidskými orgány a nelegálními adopcemi (za účelem obchodu).

Na konferenci mimo jiné vystoupili zástupci italského ministerstva vnitra, agentury UNICEF a neziskových organizací. Starosta Palerma Leoluca Orlando překvapil svým emotivním projevem, ve kterém vyjádřil celkovou vstřícnost vůči uprchlíkům, která je podle něj součástí sicilské tradice a imperativem lidskosti.

Po konferenci europoslankyně Šojdrová navštívila nápravné zařízení pro mladistvé. Systém soudů pro mladistvé a režim v nápravných zařízeních pomáhala na Sicílii i v celé Itálii zakládat právě její kolegyně, poslankyně Chinnici. V rámci prohlídky Michaela Šojdrová upozornila na podobnost zkušeností z České republiky s tímto typem zařízení a soudnictvím, které sleduje především nápravu a prevenci. Migrační vlna nezpůsobila žádný nárůst kriminality mladých.

„Překvapilo, mne, že v tomto zařízení pro chlapce, je mezi zaměstnanci polovina žen a o práci zde je velký zájem. V tom se myslím situace liší. Může být daná vyšší nezaměstnaností, která na Sicílii i přes mírný pokles trvá," konstatovala M. Šojdrová.

Odpoledne patřilo návštěvě střediska pomoci imigrantům, Centro Astalli. Toto středisko komunitní pomoci poskytované zdarma tisícům migrantů funguje především na dobrovolnické bázi a ve spolupráci s radnicí. Jeho pracovníci mají kromě nadšení pro pomoc lidem také velké zkušenosti, jež jsou inspirativní pro národní i evropskou politiku. Centrum poskytuje okamžitou pomoc, kterou uprchlická rodina potřebuje - vyslechne jejich potřeby, nechá je osprchovat, poskytuje je jim snídaně, lékařskou péči, šatník, výuku italštiny, informace o nabídce pracovních příležitostí a další služby. Ve spolupráci s městem zřídila ubytovací kapacity, které na půl roku poskytuje.

„Osobně jsem sledovala doučování dětí a výuku ICT i pro dospělé, vše probíhalo ještě po páté hodině odpoledně za účasti dobrovolníků. Viděla jsem plnou ordinaci u lékaře, uspořádaný velký šatník a všude místní dobrovolníky všech věkových kategorií. Jejich důvěra a nadšení je obdivuhodné. Nevím, jak dlouho to můžou vydržet, je to velmi náročné a potřebovali by lepší podmínky," hodnotí s uznáním jejich práci v Centru Astalli M. Šojdrová.

Sicílie se již řadu let potýká s velkým přílivem imigrantů, zejména ze severní a subsaharské Afriky. Málokterý z nich získá po dlouhém řízení azyl a do Evropy míří spíše za prací a možností vydělat si peníze a vrátit se zpět. Přesto vůči nim panuje otevřenost, která brání konfliktům a napětí. Přistěhovalci jsou ochotní dělat práce, které místní obyvatelé dělat nechtějí a není to tedy pro ně konkurence.

„Sicílie problém migrace zvládá relativně dobře, což je dané původem migrantů, kteří tam chtějí žít a pracovat, neberou Sicílii jen jako tranzitní zemi. Pracovníci centra mají pro své klienty velké pochopení, ale také si uvědomují, že proud migrantů nemůže být nekonečný a že klíčem k řešení je ukončení válečných konfliktů. Přestože Sicílie není obecným příkladem průběhu migrační vlny, odvážím si velmi pozitivní dojem, že migrace nemusí znamenat jen konflikty a kriminalitu, ale lze ji zvládat a zachovávat lidskou důstojnost," řekla na závěr Šojdrová.

Související

Evžen Tošenovský

Europoslanci ANO a KSČM jsou v OVM častěji než ODS či STAN. Někteří nebyli pozváni vůbec

Na pozvání čekají marně. Už šest let. Tváře kvarteta europoslanců Michaely Šojdrové, Tomáše Zdechovského, Jiřího Pospíšila a Evžena Tošenovského nemají možnost vidět jejich voliči či příznivci v nedělním diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce. „Je nefér, že čtyři europoslanci nemají možnost v tomto pořadu prezentovat své názory,“ říká pro EuroZprávy.cz Jiří Pospíšil z TOP 09. Redakce serveru EuroZprávy.cz proto kontaktovala televizi s dotazem, proč se tak děje, ale ani po měsíci se nedočkala žádné odpovědi.
Markéta Gregorová (Piráti)

Europoslanci žádají, aby se EU ohradila proti čínským výrokům

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová vyzvala šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella, aby se Evropská unie postavila za Česko po výrocích čínského ministra zahraničí. Piráti to dnes uvedli v tiskové zprávě. Na Borrella se obrací i europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), informovala na twitteru.

Více souvisejících

Michaela Šojdrová uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 59 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Donald Trump

V určitém bodě nastane bod zlomu, varuje Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že by přijal domácí vězení nebo pobyt ve vězení. Prohlásil to poté, co jej soudní porota v New Yorku uznala vinným v kauze uplácení a falšování obchodních záznamů. Tvrdí však, že takový trest by veřejnost jen těžko přijala, informovala agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Severní Korea (KLDR)

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

včera

Bojové vozidlo pěchoty M2A4E1 Bradley.

VIDEO: Dvě ruská obrněná vozidla zničena americkým Bradleym

Bojové vozidlo pěchoty Bradley, darované Spojenými státy ukrajinské armádě, mělo zničit dva ruské obrněné transportéry na východní Ukrajině. Ukazují to nové záběry, které se objevily po oznámení Kyjeva o intenzivních bojích na východní frontě.

včera

včera

Trump je ochoten jít do vězení, ale varoval před reakcí Američanů

Americký exprezident Donald Trump v neděli na Fox News uvedl, že by přijal případný trest, ať už by šlo o domácí či opravdové vězení. Podle republikánského politika by to ale nejspíš nepochopila veřejnost. Trump bez bližších detailů prohlásil, že by mohlo jít o zlomový okamžik. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy