V Porýní začal karneval, silvestrovské útoky lidi neodradily. Horší je to s počasím

Kolín nad Rýnem - I přes obavy, že by se mohly opakovat incidenty jako o silvestrovské noci, začaly dnes v německém Porýní tradiční předvelikonoční karnevaly.

Zvláštní pozornost veřejnosti se upírá především na Kolín nad Rýnem, největší město spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko.

Karnevalové veselí v Porýní začalo většinou v 11:11 SEČ takzvaným babím masopustem (Weiberfastnacht), kdy vládu nad mnoha městy tradičně přebírají ženy. Většinou se nese ve znamení pestrých masek a honu na kravaty, jejichž části bujaré hloučky žen odstřihávají kolemjdoucím mužům. V Düsseldorfu, Wormsu či Trevíru dnes maškary obsadí i radnice.

V ulicích Kolína hlídkuje mnohem více policistů než obvykle, zhruba 2500. Na veselí dohlíží také zaměstnanci soukromých bezpečnostních agentur, kteří účastníky karnevalu na některých místech kontrolují. Lidé však prohlídky přijímají bez námitek. Kromě skutečných policistů jsou v ulicích také desítky lidí v maskách strážců veřejného pořádku.

U kolínského dómu vznikl "security point", tedy jakési shromaždiště, kde mohou pomoc vyhledat ženy, které se v davu stanou obětí sexuálního obtěžování.

Od časného rána vlaky do Kolína přivážely lidi v maskách, kteří se z nádraží vydávali do centra města na karnevalové slavnosti. Jen zlomek obyvatel porýnského města vyrazil do ulic odmaskovaný, nějakou formu líčení nebo alespoň paruku či zábavnou čepici mají i prodejci v obchodech a stáncích. Převládají masky zvířat, k vidění je také mnoho kostýmů policistů, vojáků nebo komiksových hrdinů.

I přes tisíce lidí v ulicích je podle některých účastníků účast nižší než obvykle. "Proti loňsku je tady lidí méně. Normálně se musíte prodírat davem, dnes je tu celkem prázdno a nával se tvoří jen pod stříškami stánků. Něco samozřejmě ovlivnilo počasí, je zima a prší. Ale podle mě se na tom projevily i silvestrovské události," řekl ČTK mladík v kostýmu lva.

"Počasí není moc dobré, ale to nic nemění, nálada zůstává stejná. Nálada je pořád dobrá," tvrdil rozveselený muž v barvách kolínského fotbalového týmu. I on se vrátil k událostem silvestrovské noci, podle něj to nebylo nic dobrého. "Je to jen pár lidí, co dělalo problémy. Ostatní jsou normální a je jedno, ze které části světa jsou," zdůraznil však.

Související

Více souvisejících

Německo karneval uprchlíci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy