V Bavorsku se srazily vlaky. Deset mrtvých a 80 zraněných

Berlín - Dnešní srážka vlaků v Bavorsku u Mnichova si vyžádala deset mrtvých a 80 zraněných. Několik vagonů po nárazu vykolejilo. Práci záchranářů komplikovalo místo tragédie, které je v zalesněné oblasti u břehu řeky Mangfall obtížně přístupné. Zranění byli z místa převáženi na nafukovacích člunech a také pomocí helikoptér.

Nehoda se stala krátce po 7:00 SEČ u městečka Bad Aibling, které leží asi 50 kilometrů jihovýchodně od Mnichova, na lokální trati mezi Holzkirchenem a Rosenheimem. Informace o zraněných se během dopoledne lišily. Nakonec bavorská policie upřesnila, že bylo zraněno asi 80 lidí, z toho deset vážně, osm středně a 63 lehce.

Mnichovská transfuzní stanice vyzvala obyvatele, aby darovali krev. V prohlášení na svém webu uvedla, že potřeba životně důležitých krevních konzerv je nyní akutní.

Za katastrofu označil železniční nehodu německý ministr dopravy Alexander Dobrindt, který místo navštívil. "Je to šokující," řekl na tiskové konferenci s tím, že Německo prožívá těžkou hodinu železniční dopravy. Podobně mluvil i zemský ministr vnitra Joachim Herrmann. "Je to jedno z největších železničních neštěstí v Německu v posledních letech, obzvláště pak u nás v Bavorsku," uvedl.

Kancléřka Angela Merkelová v prohlášení vyjádřila soustrast příbuzným obětí. "V myšlenkách jsem rovněž s bezpočtem zraněných, kteří zápolí s následky nehody," uvedla.

Zdroj: YouTube

Dobrindt řekl, že trať byla vybavena zabezpečovacím zařízením, které má automaticky zastavit vlaky, pokud se dostanou na společnou kolej. Německá dráhy DB, které trať spravují, uvedly, že zhruba před týdnem se zde uskutečnila technická kontrola zabezpečovacího zařízení. Prověrka žádné problémy neodhalila, řekl Klaus-Dieter Josel z DB.

Vlaky cestovalo asi 150 lidí. Podle portálu mangfall24.de jsou mezi zraněnými a oběťmi zřejmě lidé, kteří dojíždějí za prací. Ve vlaku podle všeho nebyly děti, neboť v Bavorsku jsou nyní jarní prázdniny a země navíc slaví masopust.

Dobrindt řekl, že podle toho, jak byl jeden vlak zaklíněn do druhého, je jasné, že soupravy jely velmi rychle. Povoleno je zde sto kilometrů v hodině. Místo tragédie přitom bylo v zatáčce a v lese, takže strojvedoucí se do poslední chvíle nemohli vidět.

Na místě zasahovalo okolo 500 záchranářů s řadou sanitních vozů, pro zraněné přiletěla desítka helikoptér. Do Bad Aiblingu, který leží asi 20 kilometrů od rakouských hranic, přijeli i záchranáři z Rakouska, kteří rovněž poskytli vrtulníky.

Drážní expert Christian Böttger v rozhovoru s televizní stanicí n-tv řekl, že o příčině nehody je zatím předčasné hovořit. Podle zdroje agentury DPA se ale na základě prvních výsledků vyšetřování zdá pravděpodobné, že šlo o lidské selhání. Kdo konkrétně by mohl být za tragédii zodpovědný, ale jasné není.

"Katastrofa s tolika zraněnými a bohužel i mrtvými vyvolala v Moskvě smutek," reagoval na neštěstí ruský prezident Vladimir Putin. Před několika dny byl v Kremlu na návštěvě bavorský zemský premiér Horst Seehofer a Putin při té příležitosti hovořil o mimořádných vztazích mezi Mnichovem a Moskvou, připomněla agentura DPA.

"Zatím nemáme potvrzeno, že by na místě byli čeští občané," řekla v telefonickém rozhovoru s ČTK Hana Ládková z mnichovského konzulátu.

Související

Více souvisejících

vlaková havárie (Bavorsko 9.2.2016) Německo

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 21 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Čekání na schválení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy