World Press Photo vyhrál snímek syrského kojence pod ostnatým drátem

Amsterodam – Uprchlická krize poznamenala také prestižní fotografickou soutěž World Press Photo. Za rok 2015 zvítězil  snímek kojence, kterého otec předává do rukou další osoby pod ostnatým drátem na hranici Srbska a Maďarska. Snímek zvítězil taky v kategorii Aktualita. Do 59. ročníku soutěže se přihlásilo celkem 5775 fotografů ze 128 zemí a porota vybírala nejlepší z 82.951 snímků.

Autorem černobílé fotografie zachycujícího emotivní detail cesty uprchlíků do Evropy je Australan Warren Richardson. Richardson fotografii pořídil loni v srpnu u maďarské hraniční obce Röszke, kdy se skupina syrských uprchlíků pokoušela kryta večerní tmou překonat hlídanou hranici do Maďarska. „Byl jsem s nimi asi čtyři hodiny, zatímco hráli s policií hru na kočku a myš a policisté proti nim použili pepřový sprej," popsal podle deníku The Guardian Richardson.

#Refugees escape conflict. Captured in World Press Photo of the Year 2015 winner #WPPh16 https://t.co/GLmN7RzSAt pic.twitter.com/87aYwYrYre

— Save the Children US (@SavetheChildren) 18. Únor 2016

V jednu chvíli podle něho začali Syřané utíkat směrem k plotu a rychle jím pronikat, takže prý musel okamžitě reagovat a doufat, že bude mít v tom přítmí štěstí. „Té noci byl úplněk, takže světlo na snímku je v podstatě měsíční svit," objasnil.

Předseda poroty Francis Kohn fotku ocenil jako silnou „díky své jednoduchosti, zvláště díky symbolice ostnatého drátu". „Usoudili jsme, že (snímek) má téměř vše, aby byl silným vizuálním zpodobněním toho, co se děje s uprchlíky," řekl Kohn.

Snímky zachycující v různých zemích migrační vlnu směřující do Evropy se výrazně prosadily i v dalších kategoriích soutěže. Mezi reportážemi vybrala porota jako vítěze Rusa Sergeje Ponomarjova s jeho sérií fotografií zachycující uprchlíky připlouvající na člunech k řeckému ostrovu Lesbos. Kategorii Lidé vyhrál Slovinec Matić Zorman s fotografií malé dívky za mřížemi uprchlického tábora v Srbsku.

A powerful collection of images win top prizes for this year's World Press Photo contest. https://t.co/BgsW3UTJcZ pic.twitter.com/Y48GPFbL0m

— NYT Photo (@nytimesphoto) 18. Únor 2016

Ital Francesco Zizola nafotil druhou nejlepší sérii v kategorii Současné problémy, když zachytil přeplněný rybářský člun s 500 migranty plující z Libye. Třetí místo v aktualitách pak získal turecký fotograf Bulent Kilic za sérii snímků uprchlíků snažících se ilegálně proniknout přes plot do Turecka.

A @WorldPressPhoto 2nd for @francescozizola's story "On The Same Boat" from @MSF's #Argos https://t.co/HvsPx0YZtL pic.twitter.com/96Pz2VBRXR

— MSF Sea (@MSF_Sea) 18. Únor 2016

Již tradičně úspěšné byly také snímky z válečných konfliktů - nejlepší sérií aktualit i jednotlivým reportážním snímkem se stala díla ze Sýrie. Hned dvě kategorie vyhrály fotografie dokumentující znečištění ovzduší v čínských městech.

Soutěž měla letos i českou spotu. Nejlepší sportovní fotografií se stal snímek zachycující pád českého lyžaře Ondřeje Banka v kombinačním sjezdu na mistrovství světa v USA rakouského fotografa Christiana Walgrama.

Související

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.
Ilustrační fotografie

Přírodní fotografií roku se stal snímek pulců, umístil se i fotograf serveru EuroZprávy.cz

Nejlepší fotografií v soutěži Czech Nature Photo se stal snímek s názvem Pulci od autora Víta Lukáše. Porota jeho fotografii hemžících se žabích mláďat, na kterou autor čekal několik let, vybrala mezi 250 účastníky soutěže zaměřené na dokumentování přírody. Finální pořadí dnes pořadatelská společnost Czech Photo vyhlásila v Praze spolu s výsledky soutěže Czech Photo Junior, kde se na druhém místě umístil fotograf serveru EuroZprávy.cz Michal Zelinka.

Více souvisejících

fotografové World Press Photo uprchlíci

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 3 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy