Přírodní fotografií roku se stal snímek pulců, umístil se i fotograf serveru EuroZprávy.cz

Nejlepší fotografií v soutěži Czech Nature Photo se stal snímek s názvem Pulci od autora Víta Lukáše. Porota jeho fotografii hemžících se žabích mláďat, na kterou autor čekal několik let, vybrala mezi 250 účastníky soutěže zaměřené na dokumentování přírody. Finální pořadí dnes pořadatelská společnost Czech Photo vyhlásila v Praze spolu s výsledky soutěže Czech Photo Junior, kde se na druhém místě umístil fotograf serveru EuroZprávy.cz Michal Zelinka.

Vít Lukáš byl v předchozích letech již několikrát oceněn. Jeho letošní vítězná fotografie získala první místo v kategorii Cena za nejlepší fotografii české přírody a také dostala čtenářskou cenu. Druhým rokem vedle profesionálů soutěží žáci a studenti, kterých se letos přihlásilo 272 a kteří zaslali téměř 1500 snímků.

"Ve fotografii Pulci se setkávají důležité atributy poutavých snímků přírody. Jedná se o neobvyklý vhled do vývojového cyklu skokanů hnědých, který zaznamenává prchavý a málo vídaný moment z české přírody. Podtrhuje jej i technické provedení a kompozice pracující s hrou barev jednotlivých pulců. Výsledkem je výtvarná fotografie, která dokáže na první pohled nejen upoutat pozornost diváků, ale také vzbuzovat zájem o zachycený živočišný druh, a tím napomáhat jeho ochraně," řekl předseda poroty Igor Mikula.

Autor říká, že za vítězným záběrem šel několik let. "Ve snůškách většinou bývají pulci hnědí až černí, ale občas je možné nalézt takto krásně barevné jedince, kteří korespondují s barvou dospělců. Pulci se hned po vylíhnutí krmí vaječnými obaly a krátce poté se vydají do všech stran, takže člověk musí mít i velké štěstí, aby je stihl všechny pohromadě," popsal. Pulci podle něj byli těsně pod hladinou asi metr od břehu. "Abych nepoškodil sousedící snůšky, musel jsem je fotit v podstatě naslepo na živý náhled, natažený nad vodní hladinu," doplnil.

Vít Lukáš je vystudovaný zoolog, který se téměř 20 let zabývá ochranou přírody a jejím fotografováním. Deset let žil v Chile, kde pracoval pro dvě zoologické zahrady, založil jednu přírodovědeckou stanici, vyučoval na dvou vysokých školách a vedl několik výzkumných projektů. Díky účasti na různých mezinárodních projektech mohl procestovat téměř celou Latinskou Ameriku.

Má za sebou přes 150 expedic, z toho zhruba třetinu do tropických deštných pralesů. Od roku 1997 se věnuje makrofotografii. Na svých snímcích se snaží zachytit zvířata v jejich přirozeném prostředí a zároveň zdokumentovat detaily, které nejsou vidět pouhým okem. Jeho makrofotografie byly prezentovány v řadě časopisů, knih či na výstavách v tuzemsku i třeba v Chile a Kolumbii.

Soutěž a výstavu Czech Nature Photo pořádá Czech Photo Centre. V soutěži je šest hlavních kategorií: Savci, Ptáci, Plazi, obojživelníci a podvodní život, Bezobratlí, Rostliny a houby a Krajina a speciální kategorie Série, Zvířata v lidské péči, Příroda v Praze.

Výsledky soutěže Czech Nature Photo 2022:

SAVCI:

1. místo: Petr Dolejšek – Vlk obecný ve sněhové vánici

2. místo: Michal Stoklasa – Ranní očista

3. místo: Vladimír Čech ml. – Serau velký

PTÁCI:

1. místo: Jan Molinský – V hnízdě

2. místo: Jiří Fejkl – Kulíšek nejmenší

3. místo: Petr Dolejšek – Potápka roháč za svítání

PLAZI, OBOJŽIVELNÍCI A PODVODNÍ ŽIVOT:

1. místo: Petr Bambousek – Gladiátor

2. místo: Tomáš Klacek – Mločí larva

3. místo: Jan Pavlíček – Rosnička zelená

BEZOBRATLÍ:

1. místo: Vít Lukáš – Mizející opylovači

2. místo: Petr Bambousek – Housenice

3. místo: Petr Šípek – Trpaslíci a obr

ROSTLINY A HOUBY:

1. místo: Lukáš Veselý – Věž drahokamů

2. místo: Michal Lučanský – Mozaika barev

3. místo: Paulína Gieciová – Tajemné ráno

KRAJINA:

1. místo: Daniel Franc – Ohnivý drak

2. místo: Daniel Franc – První sníh

3. místo: Jiří Benda – Stokksnes

ZVÍŘATA V LIDSKÉ PÉČI:

1. místo: Vlasta Štochlová – Koupel

2. místo: Ondřej Chvátal – Liška korsak (Vulpes corsac)

3. místo: Petr Bambousek – V bezpečí

CENA ZA NEJLEPŠÍ FOTOGRAFII ČESKÉ PŘÍRODY:

1. místo: Vít Lukáš – Pulci

2. místo: Jaromír Daněk – Luňák červený

3. místo: Martin Pelánek – Zimní lov

SÉRIE:

1. místo: Vladimír Čech ml. – Divoška z Doupova

2. místo: Martin Veselý, Mafra, a. s. – Chodidla

3. místo: Jaroslav Hora – Namib

Speciální cena Czech Photo za mimořádný projekt – Tomáš Grim – Noční ptačí detektivka

PŘÍRODA V PRAZE:

1. místo: Lukáš Veselý – Setkání na Kamýku

2. místo: Peter Čech – Tanec ptáků

3. místo: Tomáš Krist, Mafra, a. s. – Divoké vyběhnutí ve Hvězdě

ZVÍŘATA VE SVÉM PROSTŘEDÍ:

1. místo: Václav Šilha – Plameňáci v zaplaveném lese v NP Nakuru – Keňa

2. místo: Jakub Hodáň – Polední pauza

3. místo: Petr Bambousek – Tukani u hnízda

VÝSLEDKY CZECH PHOTO JUNIOR 2022:

Kategorie mladší žáci:

1. místo: Jonáš Nečas (10 let) – Zážitky s listy (snímek pochází ze série)

2. místo: Jakub Jelínek (9 let) – Poslední posílení před prvním letem (snímek pochází ze série)

3. místo: Naomi Čech (7 let) – Tajemství mořského odlivu

Speciální cena – nejmladší účastník – Anežka Veselá – Záchranná stanice

Kategorie starší žáci:

1. místo: Daniel Strnad (15 let) – Boj o stravu

2. místo: Matyáš Mutina (14 let) – Na kolejích

3. místo: Adam Kőszegi (15 let) – Jako malovaný

Kategorie studenti středních škol:

1. místo: Lukáš Králíček (17 let) – Lví emoce

2. místo: Michal Zelinka (19 let) – Boj na život a na smrt

3. místo: Max Rajsigl (17 let) – Břízy a solidago (zlatobýl)

Související

Předávání cen Czech Press Photo 2023 Prohlédněte si galerii

Czech Press Photo vyhrál snímek Romana Vondrouše, v kategorii Cena ČTK zvítězil fotograf INCORP Images

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2023 za snímek zachycující příznivce Patrika Tušla obviněného z obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka získal fotograf ČTK Roman Vondrouš. Vondrouš byl oceněn také třemi dalšími cenami v různých kategoriích. Druhou hlavní cenu, Grant Prahy, obdržel fotograf ČTK Vít Šimánek za projekt sledující proměny míst v Praze. I mediální skupina INCORP zanechala letos v soutěži svou nesmazatelnou stopu. Fotograf INCORP Images Michael Zelinka zvítězil v kategorii Cena ČTK se svým snímkem z inaugurace prezidenta České republiky Petra Pavla.

Více souvisejících

Czech Press Photo fotografové

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy