Belgie vydala teroristu Abdeslama do Francie, skončí pod dozorem na samotce

Brusel/Paříž - Terorista Salah Abdeslam byl dnes ráno vydán z Belgie do Francie. Očekává se, že ještě dnes stane před tamními soudci. Ti zajisté vyhoví žádosti prokuratury, aby byl podezřelý umístěn do vazby.

Abdeslam (26) byl dnes v 09:05 SELČ na základě evropského zatykače, který v březnu vydala Francie, předán francouzským úřadům, uvedla belgická federální prokuratura v prohlášení.

Při útoku skupiny džihádistů 13. listopadu zahynulo v Paříži 130 lidí a další stovky osob utrpěly zranění. Očekává se, že francouzští vyšetřující soudci ještě dnes vyhoví žádosti prokuratury, aby byl podezřelý umístěn do vyšetřovací vazby.

Zdroj: YouTube

Francouzský ministr spravedlnosti Jean-Jacques Urvoas řekl, že po jednání se soudcem bude Abdeslam převezen do nejmenované věznice v oblasti Paříže. Uzavřen bude na samotce ve zvláštní části káznice, kde ho bude hlídat vyčleněný tým dozorců.

Abdeslamův francouzský advokát Frank Berton dnes ujistil, že jeho klient hodlá s francouzskými vyšetřovali spolupracovat. "Záleží mu na tom, aby vše vysvětlil. Mně zase záleží na tom, aby měl spravedlivý proces a aby byl souzen za věci, které spáchal, a ne za věci, které nespáchal," řekl Berton regionálnímu francouzskému deníku La Voix du Nord.

Psali jsme:
Právník o Abdeslamovi: Je to malý idiot s inteligencí popelníku
 

Berton se rozhodl Abdeslama obhajovat po vzájemné schůzce v belgické věznici Beveren nedaleko Antverp, která se uskutečnila minulý týden v pátek. O svém klientovi řekl, že se kvůli událostem v Paříži zhroutil a že chce své činy vysvětlit.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že Abdeslam si během atentátů svůj vlastní sebevražedný útok rozmyslel a uprchl do Bruselu, kde byl nakonec dopaden. Belgie ho vydala Francii až po několika týdnech, protože Abdeslama vyslýchala pro jeho možné zapojení do sebevražedných útoků letos 22. března v Bruselu. Tři džihádisté tehdy na letišti a v metru belgické metropole zabili 32 lidí.

Sdílejte článek

Související

Salah Abdeslam

Belgie odsoudila teroristy z Bruselu. Abdeslam vyvázl bez dalšího trestu

V Belgii skončil největší kriminální proces v historii země. Soud v pátek rozdal tresty pro pachatele teroristických útoků v Bruselu v roce 2016, padlo i doživotí. Mezi obviněnými, kteří byli v červenci uznáni vinnými, byl i útočník z Paříže Salah Abdeslam, který vyvázl bez dalšího trestu. 

Více souvisejících

Salah Abdeslam (terorista) Belgie Teroristické útoky v Paříži (13. 11. 2015)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 38 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy