Motorkáři z klubu Noční vlci položili věnce v Bratislavě

Bratislava - Několik desítek motorkářů včetně členů ruského klubu Noční vlci dnes v Bratislavě uctilo památku vojáků, kteří padli ve druhé světové válce.

Ve slovenské metropoli motorkáři stejně jako při podobné akci loni zamířili k památníku Slavín, jehož součástí je také vojenský hřbitov s hroby 6845 vojáků Rudé armády. Vítalo je tam několik desítek lidí včetně ruského velvyslance na Slovensku. Na Slavín dorazil také někdejší polistopadový československý vicepremiér Ján Čarnogurský, který je na Slovensku známý svými proruskými výroky.

Zatímco při podobné akci loni motorkáři zavítali jen do Bratislavy, tentokráte mají v plánu zastávku hned na několika místech. Po Bratislavě navštíví podle programu také památník Karpatsko-dukelské operace na východním Slovensku a muzeum SNP v Banské Bystrici. V pátek by se měli přesunout do Rakouska a následně přes Prahu do Berlína.

K ruským motorkářům se přidali také jejich kolegové ze Slovenska, kteří hodlají zorganizovat podobnou akci u příležitosti výročí Slovenského národního povstání (SNP), což bylo protifašistické vystoupení na konci druhé světové války. "V srpnu a září se bude konat další akce. Objedeme 62 obcí na Slovensku na motorkách a v autech," řekl novinářům motorkář Matúš Alexa.

Motorkáři dorazili do Bratislavy z Brna. "V Česku jsme neměli žádné problémy, zato v Polsku ano," řekl novinářům vůdce motorkářské kolony Andrej Bobrovskij v reakci na postup polských úřadů, které několika bikerům o víkendu zakázaly vstup do Polska.

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek se s "vlky" setkal. "Dnes večer vzdali v Brně na ústředním hřbitově hold vojákům Rudé armády padlým při osvobození Brna a jižní Moravy ruští,čeští i slovenští motorkáři. Vše proběhlo klidně,důstojně a bez jakýchkoliv problémů. Bylo pro mne silným zážitkem být při tom a společně se poklonit památce padlých s ruským generálním konzulem p. Budajevem," zveřejnil na svém facebookovém profilu Hašek.

USA uvalila na celý gang sankce kvůli schvalování anexe Krymu a verbování bojovníků pro separatistický východ Ukrajiny. Podle portálu Radio Free Europe Radio Liberty Polsko zamítlo vstup členů gangu na své území již v roce 2015. Kvůli tomu se strhla diplomatická roztržka mezi oběma zeměmi.

Související

Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci

Bosna zakázala vstup šéfovi ruských Nočních vlků

Sarajevo - Bosna zakázala vstup na své území šéfovi Nočních vlků Alexandru Zaldostanovovi. Ruský motorkářský klub, známý blízkými vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, se chystá v neděli v Srbsku zahájit svou devítidenní cestu Balkánem.
Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci

Rusko na Noční vlky kašle. Kreml jim nedal ani korunu

Moskva - Bez překvapení se letos neobešlo udělování prezidentských grantů v Rusku, kde Kreml každoročně rozdává stamiliony rublů spřízněným nevládním organizacím, dobročinným spolkům a kulturním institucím.

Více souvisejících

konvoj "Nočních vlků" Slovensko Michal Hašek

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy