Rakouské volby: Francii a Itálii se ulevilo, SPD výsledek vítá

Paříž/Řím/Berlín - Vítězství Alexandera Van der Bellena v rakouských prezidentských volbách je úlevou pro Itálii i pro Evropu, prohlásil dnes podle tiskové agentury ANSA italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni.

O oddechnutí psal na twitteru i francouzský premiér Manuel Valls. Někdejší předseda Evropské komise Romano Prodi prohlásil, že je s konečným výsledkem v Rakousku velmi spokojen.

"Rakousko je bezpochyby jednou ze zemí, se kterou jsme nejvíce spjati," řekl Gentiloni s tím, že nelze podcenit fakt, že polovina voličů dala hlas kandidátovi populistické pravice Hoferovi. Dodal, že výsledek je lekcí tradičním stranám.

"Je to úleva vidět, že Rakušané odmítli populismus a extremismus," uvedl Valls. "Každý v Evropě si z toho musí vzít ponaučení," dodal s odkazem na úspěch populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

"Samozřejmě je to velice těsné vítězství, možná to tak dopadlo jen díky výměně na postu kancléře," řekl v rozhovoru s ANSA Prodi s tím, že je ale celkově velmi spokojen. Podle Prodiho nyní Van der Bellena čeká úkol usmířit obě dvě části rozdělené země. Těsné vítězství Van der Bellena pak považuje za signál, který je stejně nebezpečný, jako by bylo případné Hoferovo vítězství.

Německá vládní sociální demokracie (SPD) i opoziční Zelení dnes uvítali vítězství Alexandera Van der Bellena v rakouských prezidentských volbách. Podle nich je úspěch bývalého předsedy rakouských Zelených dobrý pro Evropu a zajistí otevřenost Rakouska. Populistická Alternativa pro Německo (AfD) ocenila množství hlasů, které získal poražený kandidát Norbert Hofer, jehož Svobodná strana Rakouska (FPÖ) má k AfD názorově blízko.

"Je to dobrý den pro Rakousko a dobrý den pro Evropu, že se nedokázal prosadit kandidát pravicové FPÖ," řekla agentuře Reuters generální tajemnice SPD Katarina Barleyová. "Nesmíme připustit, aby pravicově populistické, pravicové nebo nacionalistické strany znovu zničily svobodu a demokracii v Evropě, které jsme roky společně budovali," uvedla.

"Těší nás, že naše sousední země získává prezidenta, který podporuje otevřené a proevropské Rakousko," řekl o Van der Bellenovi šéf německých Zelených Cem Özdemir. Připomněl však, že rozdíl výsledků obou kandidátů byl jen malý a že Van der Bellen zvítězil s podporou 50,3 procenta hlasů. "Jedním z nejnaléhavějších úkolů pro něj proto nyní bude spojit dohromady rozštěpenou zemi," uvedl Özdemir.

Související

Více souvisejících

Alexander Van der Bellen Manuel Valls Rakousko

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy