Invaze na Gotland? Švédsko nedokáže ostrov v Baltu bránit, varuje expert

Stockholm - Švédsko by nedokázalo účinně čelit invazi na strategický ostrov Gotland, prohlásil dnes armádní expert Karlis Neretnieks.

Švédsko se v posledních letech potýká s agresivnějším přístupem Ruska v Baltském moři a diskutuje se o možném členství v Severoatlantické alianci. Země má již nyní s aliancí uzavřenou dohodu, která v naléhavých situacích, jako jsou například přírodní katastrofy či ohrožení bezpečnosti, umožňuje nasazení vojáků NATO v zemi.

"Armáda není schopná bránit Gotland jako jeden celek," řekl Neretnieks, který v minulosti stál v čele ostrovní posádky a nyní vede vojenskou univerzitu. Současnou modernizaci ostrova považuje za nedostatečnou.

Švédsko loni vyčlenilo miliardu švédských korun (2,9 miliardy korun) na rekonstrukci obranných prvků z dob studené války, zřízení nových kasáren a rozmístění vojáků na ostrově do roku 2018.

Ministr obrany Peter Hultqvist v rozhlase řekl, že po dokončení všech úprav bude případný útočník čelit výrazně lepší obraně. "Zda to tím skončí, je předčasné říci. Myslím si ale, že toto téma bude velmi důležité, až budeme vyhodnocovat vojenské výdaje na Gotlandu," dodal ministr k možnosti dalšího posílení obrany ostrova.

Související

Více souvisejících

Švédsko armáda Švédsko NATO

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Filip Turek

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Česko chce co nejsilnější portfolio v Evropské komisi, naznačil Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) chce na neformálním unijním summitu v Bruselu usilovat o co nejsilnější portfolio v budoucí Evropské komisi. Řekl to před odletem na jednání, na němž se chce kandidátů na nejvyšší posty v Evropské unii ptát na jejich vize dalšího směřování bloku.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy